Verseny Kadhafi rettegett kémfőnökéért

A szombaton Mauritániában letartóztatott Abdullah asz-Szenússzi kiadatását Líbia, Franciaország és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is követeli. Azt mondják róla, ő a rezsim fekete doboza.

Mauritániában őrizetbe vették Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor egykori kémfőnökét - közölték a nyugat-afrikai ország biztonsági hatóságai. Abdullah asz-Szenússzit a mauritániai főváros, Nuáksút repülőterén fogták el, miután oda egy marokkói, Casablancából érkező járattal megérkezett. A volt líbiai kémfőnök hamisított mali útlevéllel utazott, és állítólag a vele együtt utazó fiát is letartóztatták.

A 62 éves Szenússzi, aki a tavaly októberben megölt néhai diktátor sógora, a rezsim egyik kulcsfigurája volt; a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is körözi. Közvetlen szerepet játszott tavaly a Kadhafi-ellenes felkelés letörését célzó erőfeszítésekben. Az ICC Szeif al-Iszlámmal, Kadhafi egyik fiával együtt emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja.

Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot novemberben fogták el líbiai felkelők a dél-líbiai sivatagban. Azóta a világtól elzárva tartják fogva, és a líbiai hatóságok közlése szerint Líbiában fogják bíróság elé állítani, annak ellenére, hogy az ICC ellene is elfogatóparancsot adott ki.

Elfogása idején több líbiai tisztségviselő azt állította, hogy vele együtt Szenússzit is őrizetbe vették, és a dél-líbiai Szabha városában őrzik. Később azonban kétségek merültek fel ezzel az állítással kapcsolatban, és holléte eddig ismeretlen volt. Líbiában sok települést, várost helyi „forradalmi milíciák" tartanak ellenőrzésük alatt, amelyekre a tripoli kormánynak alig van befolyása.

Szenússzit egy párizsi esküdtbíróság 1999 márciusában távollétében életfogytiglani börtönre ítélte az UTA francia légitársaság gépe elleni merényletben való bűnrészesség vádjával. A DC-10-es repülőgép ellen 1989-ben, Niger fölött végrehajtott pokolgépes robbantásban a gépen utazó valamennyi személy - összesen 170 - szörnyethalt. Emiatt Nicolas Sarkozy francia elnök korábban jelezte, hogy Párizs kérni fogja Szenússzi kiadatását, aminek szépséghibája talán csak az, hogy a kémfőnököt a vasárnapi hírek tanúsága szerint Líbia is felelősségre akarja felelősségre vonni, az ICC pedig Hágában állítaná törvény elé. A versenyfutás már csak azért is érdekes, mert Mauritánia nem írta alá az ICC statútumát, a nyugat-afrikai ország hatóságai pedig közölték, hogy saját vizsgálatra készülnek Szenússzi ellen. A kémfőnököt

Akárhol is álljon a törvény elé, az biztos, hogy a Mészáros gúnynéven ismert Szenússzi bűnlajstroma igen hosszú, és a fent említett ügyeken kívül az Abu Szalim börtönben történt, mintegy ezer fogoly életét követelő 1996-os vérengzésért is felelőssé tehetik, ahogy azért is, hogy állítólag szívesen vett részt személyesen a rezsim ellenfeleinek a kínzásában. „Ő Kadhafi fekete doboza” – mondta ennek kapcsán a Reutersnek egy interjúalany, és megfigyelők szerint a Kadhafi-rezsim egyik utolsó szabadlábon lévő vezéregyénisgének az elfogása emiatt egyébként még kényelmetlen is lehet az új tripoli vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) több tagja számára is: Szenússzi egyszerűen túl sokat tudhat róluk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.