Versengve dobják fel egymást a Gripen-ügynökök

A svéd Saab mélyen a zsebébe nyúlva megkörnyékezte Prágát a Gripen vadászgépek vásárlása előtt. A közvetítő nem kapta meg a sikerdíjat.

Alfons Mensdorff-Pouilly, a Saab cég JAS Gripen vadászgépeinek eladásával kapcsolatban korrupciós botrányba keveredett titkos ügynök 1998-ban találkozott Csehország akkori miniszterelnökével és pénzügyminiszterével – még mielőtt Prága meghozta volna a döntést a több tízmilliárd dollárt érő 24 svéd vadászgép megvételéről.

Ez abból a feljelentésből derült ki, amelyet a Magyarországon is jól ismert osztrák gróf Michael Piatti-Fünfkirchen tett. sérelmezve, hogy nem kapott egy fillért sem, holott a találkozó összehozásáért neki egymillió dollár jár, ahogy ezt akkoriban kialkudták.

Sem az ügynök ügyvédje, sem a SAAB nem hajlandó kommentálni a történteket, mindenesetre így több fény vetődött a nemzetközi susmusra, hiszen úgy tűnik, ha kell, az urak készségesen feldobják egymást. Ennek feltehetően Christer van der Kwast svéd korrupciós ügyekkel megbízott föügyész örül a legjobban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.