Venezuelai börtönrazzia ötvennél több halottal

Legalább 54-en meghaltak, s mintegy százan megsebesültek a venezuelai Lara tartománybeli Uribana börtönében pénteken az ellenőrzésre kivezényelt nemzeti gárda és a foglyok összecsapásában.

A környékbeli Barquisimeto kórház személyzetétől származik az adat, a hatóság egyelőre nem közölt számokat. Nicolas Maduro alelnök, aki most érkezett vissza Havannából Hugo Chávez betegágyánál tett újabb látogatásáról, péntek este felszólította a főügyészt a történtek kivizsgálására. "Nehéz a helyzet, de kell rá megoldást találni. A börtönökben is a törvényeknek kell érvényesülniük” - közölte az alelnök.

Az Uribana börtönben a fegyveres erőkhöz tartozó rendőrségi erő, a nemzeti gárda a helyi őrszemélyzettel együtt péntek reggel hét órakor lépett akcióba, fegyvereket keresve.Két- három óra elteltével azonban a foglyok - , feltételezhetően megakadályozandó, hogy az egyenruhások razziát folytassanak a cellákban - többször robbantottak, majd elkezdődött a tűzharc. A kórház közlése szerint a halottakon kívül a mintegy 90 sebesült egyharmadának az állapota is igen súlyos, lött sebek következtében. Az 54 halott közül kettő katona és további 15 pedig megsebesült. Egy kórházi lekész is életét vesztette.

Az Uribana börtönben hivatalosan 2500 férfit és 240 női rabot tartottak – értesült az el Nacional napilap. Már péntek délután hozzátartozók százai jelentek meg a börtön bejáratánál, információt követelve a hatoságoktól a bent történtekről. Mintegy húsz mentőautó szállította a sebesülteket, állítólag többen közülük menetközben megszöktek. Buszokon erős rendőri kísérlettel pedig a rabok egy részét elszállították, feltételezhetően más börtönintézményekbe – jelentette a venezuelai sajtó szombatra virradóan.

A venezuelai büntetőintézetek miniszteri rangú felelőse, Iris Varela közleményben indokolta, hogy az Uribana börtön ellenörzéséért egymással vetélkedő bandák közti erőszak megállítása végett rendelték el az általános ellenőrzést.

A túlzsúfolt venezuelai börtönökben egészségtelen állapotok uralkodnak, gyakoriak a leszámolások a rabok között, állig felfegyverzett bűnbandák vetélkednek a hatalomért a fegyintézet falai között. . A hivatalos adatok szerint a 33 venezuelai börtönben összesen 40 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben 14 ezer rab befogadására tervezték őket. Tavaly három jelentősebb börtönlázadás volt, mintegy 500-an veszítették életüket az erőszakos cselekmények következtében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.