Vérfagyasztó búcsúlevelet hagyott hátra a tűzoltók gyilkosa

William Spengler ugyanazt a korábban tilalom alá eső karabélyt használta, amelyet két hete a connecticuti ámokfutó. "Azt akarom csinálni, amit a legjobban szeretek. Embereket ölni” – írta.

Két-három oldalnyi géppel írt, de összefüggéstelen szöveghalmaz, amelyben indítékról nincs szó, csak az emberek iránti feneketlen gyűlölet sugárzik belőle – többé-kevésbé ez maradt meg William Spenglerből, abból a gyilkosból, aki hétfőn háztűzhöz riasztotta a tűzoltókat, lesből rájuk lőtt, két önkéntes életét oltva ki, majd pedig végzett magával is.

Hatósági bejelentések szerint Spengler a búcsúlevélben főleg arról vall, hogyan hajtja végre, amit eltervezett; a 62 éves férfi hétfő reggel borította lángba a házat, amelyben nővérével, Cheryllel élt a New York állambeli Websterben, az Ontario-tó partján. Mivel a kiégett házban a helyszínelők egy nő összeégett maradványait is megtalálták, félő, hogy ámokfutása előtt Spengler a nővérével is végzett. Cherylt az öccse a szomszédok szerint amúgy is gyűlölte, főleg azóta, hogy édesanyjuk októberben, 91 éves korában elhunyt, és a testvérpár összeveszett, melyikük mit örökölhet – írja a New York Times.

A Monroe megyei serif hivatala által közzétett dátumozatlan kép William Spenglerről
An undated image released by Monroe County Sheriff's Office shows William Spengler. A gunman who spent 17 years in prison for murder ambushed and killed two volunteer firefighters and wounded two others on December 24, 2012 near Rochester, New York, as they responded to a house fire he deliberately set, police said. William Spangler, 62, shot and killed himself after a gunfight with a police officer in Webster, a Rochester suburb, Webster Police Chief Gerald Pickering said. REUTERS/Monroe County Sheriff's Office/Handout (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW DISASTER HEADSHOT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

A hétfői ámokfutás egyébként nem az első eset volt, hogy Spengler ölt; még harmincévesen, 1980-ban egy kalapáccsal agyonverte a saját nagyanyját. Erről először azt hazudta, hogy a hölgy leesett a házuk lépcsőjén, de végül leleplezték, és vádalku keretében 17 év börtönre ítéltek. 1998-ban szabadult, és visszatért a családi házba, ahol anyja és nővére várta. Bár a rendőrök azóta sem vették elő semmilyen gyanúval, az nem valószínű, hogy Spengler megbánta volna a gyilkosságot: 1997-ben állítólag dührohamot kapva rohant ki egy feltételes szabadlábra helyezési tárgyalásról, miután rájött, hogy hivatalosan nem is kellett volna megjelennie.

Ez a düh és a gyűlölet állítólag Spengler búcsúleveléből is sugárzik. A levélből a hatóságok egyelőre egyetlen idézetet hoztak nyilvánosságra. „Fel kell készülnöm, hogy hány házat tudok porig égetni, és hogy azt csináljam, amit a legjobban szeretek. Embereket ölni” – írta Spengler, aki ámokfutása után a helyszínen fejbe lőtte magát.

Ami a felkészülést illeti, Spengler nem sokat bízott a véletlenre: arzenáljában volt egy .223-as kaliberű Bushmaster karabély is – ugyanolyan támadófegyver, amilyet Adam Lanza használt a két héttel ezelőtti, fél Amerikát mostanáig sokk alatt tartó connecticuti vérengzéshez. „Ilyen fegyverekkel háborúba megy az ember, hogy ártatlanokat öljön” – mondta ennek kapcsán Gerald Pickering websteri rendőrfőnök, aki a szóvivőjét veszítette el a hétfői támadásban. A szóvivő, Michael Chiapperini önkéntes tűzoltóként a két halálos áldozat egyike volt, aki besétált Spengler csapdájába. Spengler jóvoltából hét ház égett le az Ontario-tó partján, 33 lakót kellett kiköltöztetni.

Hogy a gyilkosság indítéka a vak gyűlöleten kívül még mi lehetett (ha volt egyáltalán), azzal kapcsolatban egyelőre a rendőrök is csak találgatni tudnak. Spengler csak egyvalakit szeretett: az édesanyját, Arline-t, akit naponta meglátogatott a helyi idősek otthonában. És ő októberben meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.