Verespatak: A törvényt leszavazzák, a projekt folytatódik

A Verespatak-törvény elutasítását javasolja a bukaresti parlament plénumának az aranybányával foglalkozó parlamenti különbizottsága.

A Verespatak-törvény elutasítását javasolja a bukaresti parlament plénumának az aranybányával foglalkozó parlamenti különbizottsága.

A hétfő esti, 17 igen szavazattal két tartózkodás mellett meghozott döntés előtt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői megállapodtak a kabinet által augusztusban kidolgozott tervezet elvetéséről. „Ez csupán azt jelenti, hogy a bányaprojekt ügye visszatér a rendes kerékvágásba, azaz folytatódik az engedélyeztetési eljárás” – nyilatkozta a Népszabadságnak Korodi Attila bizottsági tag.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője, volt környezetvédelmi miniszter szerint a tervezet elutasítása miatt nem valósítható meg a projekt szempontjából kulcsfontosságú folyómeder-költöztetés, illetve a bányát tervező Rosia Montana Gold Corporation nem sajátíthatja ki az állam nevében az ellenálló helyiek ingatlanait. „De vannak olyan jelzések, hogy a szükséges törvénymódosításokat a kormánypártok megoldják egyéni képviselői indítványokkal” - fűzte hozzá Korodi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.