Véres összecsapások keresztények és muzulmánok között Nigériában

A francia hírügynökség más forrásból meg nem erősített értesülése szerint közel négyszázan vesztették életüket a nigériai Jos városában a keresztény és mohamedán fegyveres bandák által szított zavargásokban.

A jelentés a Radio France International helyszíni tudósítóját idézte, aki arról beszélt szombaton, hogy a város egyik mecsetjében 378 holttestet számolt meg, s közben is vittek oda újabb hullákat.

Az afrikai ország középső vidékén fekvő Jos az északi muzulmán és a déli keresztény terület határán fekszik. A zavargások pénteken robbantak ki egy helyhatósági választás vitatott eredménye miatt. Plateau tartomány kormányzója négy városnegyedben teljes kijárási tilalmat rendelt el, és tűzparancsot adott a katonaságnak a gyilkos bandák megfékezésére. A vöröskereszt által kiadott veszteségadat mintegy húsz halottról szól, tízezren elmenekültek otthonukból, templomokban, mecsetekben, kaszárnyákban keresnek menedéket.

A városba északról bevezető utat lezárták, a repülőtér sem működik. Az éjszakai lövöldözés szombaton napközben elhalt. A hadsereg az útellenőrző pontoknál több száz fegyvert begyűjtött a civilektől, akik vidékről akartak bejutni a városba.

Josban 2001-ben már voltak súlyos, etnikai és vallási indíttatású zavargások. Akkor több ezren vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.