Véres összecsapások Kasmírban a Korán-égetés hírére

Legalább 13-an vesztették életüket összecsapásokban a rendőrséggel hétfőn Kasmírban, ahol hetek óta folytatódnak az India-ellenes megmozdulások. Mint az AP jelentette, ez volt a legmagasabb egy napi halálozási adat június óta, amikor felújultak a többségében muzulmán helyi lakosok tüntetései.

A hírügynökségek értesülése szerint az összecsapásokhoz olaj volt a tűzre az a hír, hogy az Egyesült Államokban megszentségtelenítettek Koránokat, illetve terveztek Korán-égetést. A helyi hatóság késve rendelte el a Kasmírban kábelen sugárzó iráni Press TV elnémítását.
Tízezrek vonultak az utcákra a kijárási tilalom ellenére Budgam és Tangmarg körzetekben, egyebek között felgyújtottak egy protestáns egyházi iskolát és kormányépületeket, kövekkel dobálták a kiérkező rendőröket, akik lövéseket leadva próbálták feloszlatni a feldühödött tömeget. A Kasmír-völgyének rendőrfőfelügyelője, S.M. Sahia közlése szerint az összecsapásokban egy rendőr is életét vesztette – jelentette a Reuters.

Az Indiához tartozó Kasmírban már több mint hetvenen vesztették életüket a június óta felújult tüntetésekben, s több mint 40 ezren az utóbbi húsz évben a szeparatista, köztük fegyveres mozgalmak illetve az indiai katonaság és rendőrség összecsapásaiban.
A Sunday Hindustan Times című lap által szervezett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 66 százaléka szeretné a 12 millió lakosú, hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír indiai állam teljes függetlenségét, és új országgá alakulását. Egy tizedük pedig azt szeretné, ha a tartományt a muzulmán Pakisztánhoz csatolnák.

Az indiai kormány szerint Pakisztán szítja a szeparatista hangulatot Kasmírban, de sok helyi politikus úgy véli, hogy a fiatalok jövőjének kilátástalansága a fő oka a zavargásoknak.

 

Indian policemen stand guard in front of closed shops during a curfew in Srinagar September 13, 2010. India extended a curfew on Monday across most of the part of Kashmir it controls and deployed thousands of troops to quell anti-India demonstrations
Indian policemen stand guard in front of closed shops during a curfew in Srinagar September 13, 2010. India extended a curfew on Monday across most of the part of Kashmir it controls and deployed thousands of troops to quell anti-India demonstrations and prevent a planned march by separatists to a United Nations office. REUTERS/Danish Ismail (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.