Verés miatt tiltakoztak az újságírók, elvették az akkreditációjukat

Újságírók rendeztek tiltakozó akciót az ukrán kormány szerdai ülésén a hétvégi ellenzéki tüntetésen megvert kollégáikra emlékeztetve a kabinetet, emiatt Mikola Azarov kormányfő akkreditációjuk megvonását követelte.

A tiltakozó akcióban részt vevő újságírókat már meg is fosztotta a minisztertanács titkársága az akkreditációjuktól - jelentette be Vitalij Lukjanenko, a kormányfő sajtótitkára. Hozzátette, hogy csak személyesen az akció résztvevőit tiltották ki a kormány üléseiről, az őket delegáló orgánumok akkreditálhatják más munkatársukat. Szavai szerint így nincs szó arról, hogy a kormány akadályozná a sajtó és a média munkáját.

Az újságírók Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter lemondását követelték a kormányülésen. Körülbelül tíz, különböző sajtóorgánumhoz tartozó újságíró a hátukra akasztott plakátokkal fogadta a miniszterelnököt, amelyeken a következő felirat volt olvasható: „Ma az újságírók, holnap a lányod, a nővéred, a feleséged.” Azarov keményen reagált a tiltakozó akcióra, követelte, hogy fosszák meg a tiltakozásban részt vevő újságírókat a kormányülésen való részvételre jogosító akkreditációjuktól. "Tiszteljük az újságírók munkáját, de ne csináljanak cirkuszt a kormányülésen!" - jelentette ki a miniszterelnök.

Azarov reakcióját a parlament plenáris ülésén elítélte Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök mögött álló Haza frakcióvezetője, Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt elnöke, és a Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) egyik képviselője is. Szerintük az akkreditáció megvonása ellentétes a sajtó- és szólásszabadsággal, valamint a demokratikus elvekkel, a miniszterelnöknek pedig nincs joga ilyen eszköz révén akadályozni az újságírókat hivatásuk gyakorlásában. Követelték továbbá, hogy Azarov jelenjen meg a parlament előtt, és adjon számot a kormányülésen történtekről.

Olga Sznyicarcsukot, az Ötös tévécsatorna újságírónőjét és Vlad Szodelt, a Kommerszant-Ukrajina című lap fotóriporterét a szombati kijevi ellenzéki tüntetésen verték meg az ellenzéki demonstrálókra rárontó ismeretlen támadók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.