Brutális mészárlás: 49 lefejezett holttestet hagytak a hullazsákokban

A 43 férfi és hat nő holttestét az amerikai határtól 180 kilométerre találtak meg, közel az észak-mexikói Monterrey városához.

Bár Mexikóban idén már sokan úgy érezték, hogy alábbhagy a drogkartellek évek óta tartó leszámolássorozata, a tények erre még rácáfolnak: helyi idő szerint vasárnap hajnalban legalábbis 49 megcsonkított holttestet találtak a mexikói San Juan városánál egy főúton, mintegy 180 kilométerre az amerikai határtól. A 43 férfit és hat nőt lefejezték, karjukat-lábukat levágták, maradványaikat pedig hullazsákokba gyömöszölték.

Hivatalos bejelentés szerint egy hátrahagyott üzenetből az derül ki, hogy a tömegmészárlást a rettegett Zetas kartell követte el, amelynek számos tagja a hadseregből és a különféle kommandók sorából állt át a másik oldalra. A drogkartellek szeretnek tömeggyilkossággal üzenni egymásnak: pár napja 18 lefejezett holttestre bukkantak a nyugat-mexikói Guadalajaránál, tavaly szeptemberben Veracruzban 35, novemberben szintén Guadalajarában pedig 26, különféle módokon megkínzott és megcsonkított holttestet találtak egy-egy főút mentén. Amióta Felipe Calderón jelenlegi elnök 2006-ban hivatalba lépett és a hadsereggel indult a bűnszervezetek ellen, már több tízezer áldozata van a drogkartellek polgárháborújának.

Adrian de la Garza főállamügyész szerint nem kizárható másrészt, hogy az áldozatok bevándorlók voltak. Utóbbiak általában azért kedvelt célpontjai a drogkartelleknek, mert az Egyesült Államok felé tartó hosszú utazás miatt sok náluk a pénz, és mivel gyakorta nem rendelkeznek megfelelő úti okmányokkal, könnyedén zsarolhatók is, kifosztásuk után pedig a legegyszerűbb megoldás gyilkossággal megszabadulni tőlük. Ez utóbbira is van véres precedens, nem is egy: a Tamaulipas állambeli San Fernandóban ásott tömegsírokban tavalyelőtt 72, tavaly összesen 183 ember holttestére találtak rá. A hatóságok ezeket a gyilkosságokat is a Zetas számlájára írják. A Zetas január óta egyébként magáénak tudhatja a legnagyobb hatalmú mexikói drogkartell kétes címét is, amelyre addig az inkább emberrablási és zsarolási akcióiról ismert Sinaloa lehetett büszke.

A bűntett helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.