Véres győzelem Bangladesben

A várakozásoknak megfelelően a kormánypárt nyerte az erőszaktól kísért bangladesi választásokat. A vasárnapi összetűzésekben legalább 18 ember vesztette életét.

Mindössze 20 százalékos volt a részvételi arány a vasárnapi választáson, amelyet nem meglepő módon, a hatalmon lévő Avami Liga nyert. Az alacsony részvétel várható volt, miután a fő ellenzéki erő bojkottálta az eseményt, sokakat pedig az elharapódzó erőszak tartott távol a szavazóurnáktól. Az idei részvételi arány a legutóbbi választásokhoz képest is döbbenetesen alacsony volt, akkor a szavazóképes lakosság 70 százalék adta le voksait.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) szombaton az egész országra kiterjedő, 48 órás sztrájkot hirdetett, miután vezetője, Khaledia Zia volt kormányfő arra biztatta híveit, hogy teljes mértékben bojkottálják a szavazást. Lemondásra szólította fel továbbá Sheikh Hasina miniszterelnököt, aki elutasította ennek lehetőségét.

Az ellenzék az eredmény semmissé nyilvánítását követeli, és hétfőn újabb 48 órás sztrájkra szólított fel. A 160 millió lakosú Banglades kuriózumnak számít Dél-Ázsiában, több mint húsz éve ugyanis két nő, Hasina és Zia vetélkedik a hatalomért, illetve egymást váltják a kormány élén. Zia a 2001-es választási győzelmét követően bevonta a hatalomba a Dzsamat-i-Iszlamit is, a hadsereg 2007-ben viszont egy időre átvette a hatalmat, majd az egy évvel később tartott választásokon ismét Hasina és az Awami Liga nyert felhatalmazást a kormányzásra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.