Verekednek a brutális áremelés után

A múlt péntek délután bejelentett kormányrendelet értelmében Egyiptomban szombattól 40-77 százalékkal drágább az üzemanyag, és nagyjából ugyanennyivel emelték a nehéziparban használt földgáz árát is. A rendelet az egyiptomi gazdaságot megbénító állami szubvenciórendszer fokozatos feloldásának első lépése, amelyre az elmúlt évtizedek egyik kabinetje sem merte elszánni magát.

Ibráhím Mahlab miniszterelnök ugyan afelől biztosította a népet, hogy a tömegközlekedés átlagosan csak tíz százalékkal drágul, az utasoktól gyakran az eddigi ár másfélszeresét kérik el a buszokon. A kormánynak nem sikerült megakadályoznia azt sem, hogy a benzinnel együtt az élelmiszerárak is az égbe szökjenek. A hús és a zöldség sok helyen 30 százalékkal drágább, mint egy héttel ezelőtt.

Kairóban úton-útfélen dulakodó embereket látni. Az elmúlt három év gazdasági zuhanórepülése miatt eleve kiélezett kedélyeknek nem tettek jót a fejlemények. Mahlab kedden arra utasította az illetékes szaktárcákat, fokozzák a piacok és a tömegközlekedés ellenőrzését, tegyenek meg mindent a fogyasztók kizsákmányolása ellen, és lépjenek fel keményen az árakat önkényesen megemelőkkel szemben.

Mahlab kormányfő - tévés stábok kíséretében - szúrópróbaszerűen járja a piacokat és a buszpályaudvarokat, így próbálva elrettenteni az árusokat és közlekedési vállalkozókat attól, hogy kényük kedve szerint határozzák meg az árakat. Az al-Vatan ma megjelent számának címlapján ez áll: „Az árak megőrültek, a kormány pedig csak fenyegetőzik ... és fenyegetőzik ... és fenyegetőzik". Az al-Vatan szerint egyes felső-egyiptomi benzinkút-tulajdonosok felfogadott verőlegényekkel védekeznek az ellen, hogy a felbőszült autósok a teljes összeg kifizetése nélkül hajtsanak tovább. Országszerte több helyről érkeztek hírek sztrájkoló sofőrökről, amiért a kutaknál nem a megszokott áron kapták az üzemanyagot. Menúfíja tartományban pedig őrizetbe vettek 65 taxist, amiért a hivatalos tarifánál jóval magasabb összeget kértek az utasoktól.

Az egyiptomi hadsereg hétfő óta saját buszaival vesz részt a tömegközlekedésben, így küzdve a magánvállalkozók áremelései ellen. A fegyveres erők ezenkívül bejelentették, hogy a tulajdonukban lévő üzletekben alacsony áron bocsátják az élelmiszercikket a vásárlók rendelkezésére.

A csaknem 90 milliós észak-afrikai ország lakosságának fele napi kevesebb mint 14 egyiptomi fontból (456 forint) él. A kormány gazdaságpolitikáját bírálók arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt három és fél év alatt két rezsimet megbuktató egyiptomiakat a tömegtüntetések alatt elsősorban nem ideológiai szempontok vezényelték. A legtöbb embert a nyomor hajtotta az utcára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.