Vérbeli szőke a flamand kultuszminiszter

Amióta átvette posztját a nagyobbik belga tartományban, a mosolygós, szőke flamand miniszter asszony szünet nélkül új meglepetésekkel szolgál. Nem emlékszik például a könyv címére, amelyet közlése szerint nemrég olvasott. És milyen Manet?

A 38 éves Joke Schauvliege miniszteri megbízatása különösen azt követően keltett feltűnést, hogy július 13-i kinevezésekor egy közszolgálati tévében hét percen át közszemlére tette alapvető műveltségének teljes hiányát. A kultúráról például úgy nyilatkozik, hogy az "forrásban lévő terület", amelynek két sajátos vonása szerinte "az önkéntesség és a szövetségi élet".

Joke Schauvliege minisztertársai körében egy fotózáson. Egy sikeres szavazatszerző
Flemish Ministers for Education and Equal Chances Pascal Smet (L-R), Environment and Nature Joke Schauvliege, Health Jo Vandeurzen, Tourism Geert Bourgeois, and Housing and Energy Van den Bossche pose for a family picture of the new Flemish Region government in Brussels July 13, 2009. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM POLITICS)

A fiatal kelet-flandriai kereszténydemokrata jogásznőt, Evergem város alpolgármesterét még Flandriában sem sokan ismerték addig, amíg Yves Leterme volt miniszterelnök el nem indította a közéleti pályán. Schauvliege asszony igen sikeres szavazatszerzőnek bizonyult, és a júniusi tartományi választásokon elért eredményével megkerülhetetlen jelöltté tette valamelyik flandriai tartományi miniszteri posztra. A kereszténydemokrata CDV, a szocialista SP és az autonomista Új flamand szövetség alkotta koalícióban így rá osztották a kultúra, a természet és az idegenforgalom kérdéseivel foglalkozó összevont tárcát.

A tartományi ellenzék - arra is célozva, hogy a miniszternő nem ismeri Edouard Manet Reggeli a szabadban című festményét, párizsi Musée d'Orsay művészettörténeti jelentőségű képét - ezt a tárcacsoportosítást a híres képhez hasonlította. Schauvliege asszony azzal riposztozott, hogy az oktatási tárcát vezető kollégája sohasem adott órát egy osztályban, és feltette a kérdést, hogy vajon csak földműves vezetheti-e a mezőgazdasági tárcát.

A tartományi támogatásaikért aggódó flandriai színház- és múzeumigazgatók igen óvatosak maradtak kommentárjaikban, de Tom Lanoye flamand költő és regényíró, akinek művei főleg Amszterdamban, azaz Hollandiában jelennek meg, nem tartóztatta magát. Egyes miniszterek, mondta, „úgy beszélik a holland (flamand) nyelvet, mint egy kazah vízvezeték-szerelő kétévi próbálkozás után". Ami konkrétan Schauvliege asszony székfoglaló beszédét illeti, „egyetlen munkanélküli sem lehetne sikeres egy olyan állásinterjún, amelyen így fogalmazna" – adta meg a kegyelemdöfést Lanoye.

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.