Vér folyt a rasszista cseh felvonuláson

Ceské Budejovicében egy hatóságilag engedélyezett tüntetés romaellenes menetelésbe, majd utcai harcokba torkollott.

A dél-csehországi megyeszékhely polgári aktivistái az elszaporodó lopásokra, betörésekre, valamint a fehérek és a romák közötti feszültség fokozódására hívták fel a helyi és a prágai politikusok figyelmét. Miután Michal Choura, a helyi civil szerveződés egyik vezetője délután ötkor bejelentette, hogy a tiltakozás véget ért, helyi és máshonnan érkezett radikálisok kiadták a jelszót, hogy vonuljanak a Május lakótelepre, ahol sok a „kulturált együttélésre, alkalmazkodásra képtelen család él, akiket móresre kell tanítani“.

Ezután mintegy háromszáz fiatal indult meg a lakótömb felé, menet közben rasszista jelszavakat kiabáltak, kukákat gyújtottak fel és több gépkocsit is felborítottak. A lakótelep közelében rendőrök könnygázbombákkal, majd pedig gumilövedékekkel igyekeztek feloszlatni őket, a radikálisok pedig üvegekkel és kövekkel válaszoltak. Végül sikerült kiszorítani és fokozatosan feloszlatni az erőszakoskodókat. Sokan az ablakból nézték az összecsapásokat és a prágai hírtévé (CT 24) tudósítása szerint a politikusokat és a rendőröket szidták az elviselhetetlen állapotokért. Egy kommandóst és hét tüntetőt kórházba szállítottak, harminc személyt pedig előállítottak.

Az internetes portálok élesen bírálták Juraj Thoma polgármestert a rasszista tüntetés engedélyezése miatt, ő viszont azzal védekezett, hogy a szervezőknek csupán területfoglalási és bejelentési kötelezettségük van, a törvénysértést a rendőrségnek kell megakadályoznia.

Érdeklődésünkre az eredeti megmozdulás szervezője, Choura közölte, a tüntetést és a felháborodást közvetlenül az váltotta ki, hogy pénteken a lakótelep játszóterén összeverekedett egy roma és egy nem roma gyerek. Az ütlegelésbe először a nők, majd pedig a férfiak is beavatkoztak, s az apró csetepatéból tömegverekedés lett. – Mindez csak olaj volt a tűzre, mert a környéken egyre több a betörés és más törvénytelenség, amit már nem hagyhatunk szó nélkül. Sajnos, a helyi és a megyei önkormányzat illetékesei még mindig nem ismerték fel, hogy milyen súlyos következményekkel járhat a tétlenségük -- nyilatkozta lapunknak a polgári aktivista.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.