Vér és könnygáz a hamburgi utcákon

A német nagyváros heves összetűzések helyszíne volt az éjjel. Több ezer tüntető ment neki a rendőröknek egy kulturális központ miatt.

Százhúsz rendőr megsérült, amikor összetűzések törtek szombat éjjel Hamburgban egy kulturális központnál. A német nagyváros Schanze nevű negyedében fekvő épületnél, a Rote Floránál mintegy hétezer tüntető gyűlt össze tiltakozni az ellen, hogy a hatóságok kilakoltassák a házfoglalókat, az épületet pedig lebontsák. A harcok azután törtek ki, hogy a tüntetők egy része kövekkel és üvegekkel támadott a velük farkasszemet néző háromezer rohamrendőrre, amire ők könnygázzal, vízágyúkkal  és gumibotokkal kezdtek el oszlatni. Azt, hogy a tüntetők közül hányan sérültek meg, sem a szervezők, sem a rendőrség nem tudta megmondani.

Rendőrségi becslések szerint a Rote Floránál tiltakozó 7300 tüntető közül 4500-an a szélsőbaloldali Spektrum hívei voltak, és ők kezdték el szítani az erőszakot. A kulturális központban már 1989 óta élnek házfoglalók, és tart a vita a kilakoltatásukról, amit az épület tulajdonosa, Klausmartin Kretschmer mostanra unt meg, és kérte fel a hatóságokat az eltávolításukra.

Az első összetűzések helyszínéről, a schanzei Schulterblatt utcáról a harcok később a hírhedt negyedre, St. Paulira is átterjedtek. A Hamburger Abendblatt írja, hogy éjjel negyed kettőig százhúsz rendőr sérült meg, akik közül tizenkilencet kellett bevinni a kórházba, az egyiküket, akit fejen talált egy kő, eszméletlen állapotban.

Hamburgban évek óta nem voltak ekkora zavargások. A szervezők tízezerre becsülték a szombati tüntetés résztvevőinek a létszámát.

Vízágyú a Rote Flora előtt. 1989 óta folyik a vita a házfoglalókról
German police use water cannons to clear a street following clashes in front of the 'Rote Flora' cultural centre during a demonstration in Hamburg, December 21, 2013. Pro 'Rote Flora' demonstrators protested to protect the cultural centre from being closed. REUTERS/Morris Mac Matzen (GERMANY - Tags: CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.