Vér folyt az ünnepen

Tüntetések, letartóztatások, könnygáz, vízágyú, sérültek és egy halott – így lehetne összegezni május elseje történéseit a világban.

A török kormány megakadályozta a munka ünnepének megtartását, és lezárta az isztambuli Taksim teret. Ennek ellenére több tucatnyian próbáltak meg betörni a térre, a rendőrség vízágyúval és könnygázzal tartóztatta fel őket. Mintegy 20 embert tartóztattak le. Egy 57 éves férfi életét vesztette, miután az egyik vízágyú telibe találta – írta a Reuters.

Fotó: Yagiz Karahan / Reuters

A Fülöp-szigeteken mintegy kétezer baloldali tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel. Húsz ember megsérült, a tömeget körülbelül két óra alatt sikerült feloszlatni. A délkelet-ázsiai országban május 9-én elnökválasztást tartanak, így több városban zajlott kampányrendezvény és felvonulás. Tajvanon a szakszervezetek vonultak az utcákra annak érdekében, hogy a kormány csökkentse a munkaidejüket és növelje a fizetéseiket.

Rengeteg embert vittek az utcákra a szakszervezetek Franciaországban is, ahol az elmúlt két hónapban több erőszakos tüntetésre került sor a kormány új munkaügyi reformtervei miatt. A törvénytervezet két legvitatottabb pontja a munkaidő növelése, valamint az elbocsáttások könnyítése. A kormány a munkanélküliség visszaesését várja az új jogszabálytól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.