Vér folyt a Pegida newcastle-i tüntetésén

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) szervezet békés demonstrációt ígért, ám a 400 tüntető és a 2000 ellentüntető összecsapásával ért véget a megmozdulás.

Öt embert letartóztattak a rendőrök a Pegida szombati tüntetése után, mivel a szervezet szimpatizánsai és az ellentüntetők között  dulakodás alakult ki - adta hírül a Guardian. Arról, hogy melyik csoporthoz tartoztak a rendbontók, nem közöltek információkat. A rendőrség tájékoztatása szerint az őrizetbe vett férfiak meglehetősen ittas állapotban voltak.

Nagyobb baj nem történt, a Daily Mail úgy tudja, néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek. A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatások elszigetelt esetekhez kapcsolódtak, és a szombatra meghirdetett két rendezvény különösebb gond nélkül zajlott le.

A drezdai központú bevándorlás- és iszlámellenes Pegida mozgalom tavaly októberben kezdett el tüntetni. Felvonulásaikon időről időre egyre több ember menetel, és már jelen vannak Dániában, Spanyolországban és Belgiumban is. A mozgalom szóvivője gyakran hangoztatja, hogy nincs köze a szélsőjobbhoz, a Pegida alapítójáról, Lutz Bachmannról viszont megelent egy kép, amelyen Hitler-bajusszal látható. Később azt mondta, hogy ezt csak tréfának szánta.

A Pegida brit ágának Facebook-oldalát 17 ezren követik, és 800-an jelezték, hogy részt vesznek a szombatra szervezett rendezvényen. Nagy-Britanniában a párizsi szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo elleni merénylet óta attól tartanak, hogy dzsihadista csoportok a párizsi vérengzéshez hasonló terrorcselekményre készülnek. A brit kormány tavaly nyáron - elsősorban az Iszlám Állam jelentette veszélyre hivatkozva - a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Azóta a súlyos kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.