Venezuelában ismét erőszakba fulladtak a tüntetések

Erőszakba torkollott a venezuelai kormányellenes tüntetések újabb epizódja. A kormányerők könnygázzal oszlatták a demonstráló diákokat.

A csütörtökön kezdődött karnevál ellenére diákok sokasága vonult ismét a főváros utcáira. „Nincs itt semmilyen karnevál. Itt vagyunk az utcán és készek vagyunk harcolni” – nyilatkozta az EFE spanyol hírügynökségnek a diákok vezetője, Juan Requesens. A békésen induló demonstráció azonban ismét erőszakos véget ért. A rendőrség és a Nemzeti Gárda könnygázzal igyekezett oszlatni a tömeget, mire a diákok kőzáporral válaszoltak. Ezzel egy időben utcára vonultak a kormánypárti tüntetők is, akik a Caracazo – vagyis az akkori kormány gazdasági megszorításai elleni tüntetések – huszonötödik évfordulóját ünnepelték.

Az ellenzéki tüntetők szerint Nicolás Maduro elnök egyértelműen azért hozta előrébb az egyhetes karnevált, hogy így vessen véget a tizenhat napja tartó tüntetéseknek. A diákok vezetője azonban leszögezte, eszük ágában sincs ünnepelni, és vasárnapra újabb „nagyszabású” tüntetést helyezett kilátásba.

Az első demonstrációkat február 12-én tartották a nyugati Tachira és Merida államokban, miután egy diáklány erőszak áldozata lett. A diákok eredetileg a híresen rossz közbiztonság miatt vonultak utcára, de később többen – köztük az ellenzék – is csatlakoztak a tüntetőkhöz, akik most már az áruhiány, az infláció és a bűnözés miatt is az utcán vannak, és Maduro lemondását sem vennék rossz néven. A tüntetéshullámnak eddig hivatalos források szerint 13 halottja van, de maga Maduro szerint is legalább 50 halálos áldozatról lehet beszélni. 

Demonstrators use a slingshot against the National Guard during a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in San Cristobal, about 410 miles (660 km) southwest of Caracas, February 27, 2014. U.N. Secretary-General Ban Ki-moon
Demonstrators use a slingshot against the National Guard during a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in San Cristobal, about 410 miles (660 km) southwest of Caracas, February 27, 2014. U.N. Secretary-General Ban Ki-moon and Pope Francis called on Wednesday for an end to violence in Venezuela that has killed at least 13 people and urged politicians to take the lead in calming the nation's worst unrest in a decade. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTR3FSFS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.