Botránysorozat fenyegeti Chávezt

Botrányok sorozata fenyegeti Hugo Chávez elnököt, akit egyszerre két nyugati állam, Svédország és Izrael vádolt meg terroristák támogatásával. Stockholm arra kér magyarázatot, hogy a Venezuelának még a nyolcvanas években szállított svéd fegyverekből miként kerülhetett a szélsőbaloldali FARC gerillamozgalom kezébe, az izraeli hatóságok szerint terroristák venezuelai útlevéllel rohangálnak a Közel-Keleten

Oroszország és Venezuela a napokban megerősítette korábbi katonai együttműködési megállapodását, amelyet a népes üzletemberküldöttséget vezető Igor Szecsin orosz miniszterelnökhelyettes írt alá.

Stockholm tiltakozott és magyarázatot kért a radikális baloldali Cháveztől, hogy a Venezuelának még a nyolcvanas években szállított svéd fegyverekből miként kerülhetett a szélsőbaloldali kolumbiai FARC gerillamozgalom kezébe. A svéd kereskedelmi minisztérium szerint Saab Bofors gyártmányú páncéltörő rakétákról van szó. Tarik alAissami, Venezuela közelkeleti származású belügyminisztere a kolumbiai állítást és a svéd tiltakozást „a nyugat szokásos támadásának, alaptalan vádaskodásának” minősítette. Szerinte a kolumbiai kormány ezzel akarja elterelni a nemzetközi figyelmet arról, hogy az amerikai hadseregnek további repülőterek és támaszpontok használatát engedélyezi a kábítószer elleni harc keretében, semmibe véve a szomszédok (így Ecuador és Venezuela) tiltakozását.

Chávez hazahívta nagykövetét Bogotából és a kapcsolatok fagyasztását jelentette be. Ecuador már jó fél éve megszakította a diplomáciai viszonyt Kolumbiával, ugyancsak a FARC állítólagos támogatása vádja elleni tiltakozásul.

Izrael azzal vádolta meg Caracast, hogy közel-keleti és iráni terrorszervezetek képviselőinek venezuelai útleveleket ad, és más módon (Hezbollah terroristáknak biztosított bázissal az ország Kolumbiával határos részein) is támogatja a régió szélsőséges erőit. Venezuela ezeket a vádakat is tagadta.

Az ügy kapcsán szakértők felvetik, vajon a Caracasban aláírt orosz–venezuelai dokumentumban vannake olyan kikötések, hogy a szállított orosz fegyvereket Chávez kormánya nem adhatja tovább harmadik félnek. Részletek nem ismertek a megállapodásból, ám nem kizárt, hogy Oroszország, amely tavaly már haditengerészeti gyakorlatot tartott a karibi térségben, korlátozott támaszponthasználati jogokat kap Venezuelától.

Hadihajói befuthatnak a délamerikai állam kikötőibe, az orosz flotta ellátó hajói felszerelkezhetnek venezuelai termékekkel, üzemanyaggal, raktárakat létesíthetnek. Az MTI által idézett diplomáciai források ennek nem mondanak ellent. Ugyanakkor a venezuelai elnök azt állította, hogy a szerződés nem irányul senki ellen, kizárólag védelmi célokat szolgál. A megállapodás kiterjed jövőbeli fegyverüzletek megkötésére, közös hadgyakorlatok megrendezésére és haditechnika átadására. (Venezuela és Oroszország 2005 és 2007 között tucatnyi fegyverszállítási megállapodást kötött összesen 4,4 milliárd dollár értékben.)

A Szecsin vezette küldöttség Venezuelában a fentieken kívül nagyszabású energiamegállapodást írt alá: a fél éve a Gazprom, Lukoil, Szurgutnyeftegaz, Rosznyeft és a hazai PDVSA részvételével alakított konzorcium újabb kitermelési jogokat kap. Szecsin Venezuela után Nicaraguát és Kubát is felkeresi.

Hugo Chávez földrajzórát tart a caracasi Miraflores elnöki palotában
Venezuela's President Hugo Chavez speaks during a ministers meeting at Miraflores Palace in Caracas, July 28, 2009. Venezuela will withdraw its ambassador from Colombia and freeze relations with its Andean neighbor, Chavez said on Tuesday. "I've ordered to withdraw our ambassador from Bogota, to withdraw our diplomatic personnel," the Venezuelan leader said on a televised meeting with his closest aides. REUTERS/Miraflores Palace/Handout (VENEZUELA POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.