Venezuela elismerte Abháziát és Dél-Oszétiát

Hugo Chávez venezuelai elnök Moszkvában bejelentette, hogy országa elismeri a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. A két szakadár területet elismerő országok száma háromra nőtt.

Elismerte Dél-Oszetiát és Abháziát Hugo Chavez. A venezuelai elnök révén a dél-amerikai ország az első lehet, amely függetlennek tekinti a hivatalosan Grúziához tartozó két területet, amelyet Moszkva - mindeddig egyedüliként - a tavalyi grúz-orosz fegyveres konfliktus után nyilvánított önálló államnak.

Chávez gesztusa mögött vélhetően kedvező haditechnikai importszerződések megkötése áll, amelyek nyomán az olajár csökkenése miatt nehéz helyzetbe került olajexportőr ország további orosz fegyverekhez juthat - orosz hitelből. Cserébe Moszkva erősítheti jelenlétét az ország olajiparában, kezdetleges, ám nagy lehetőségeket rejtő földgázkitermelésében.

Chávez az elmúlt öt évben 4,5 milliárd dollárért vásárolt vadászgépeket, helikoptereket, gépfegyvereket Oroszországtól, a költségeket a folyamatosan növekedő olajbevételekből biztosítva. Mostani - immár nyolcadik - moszkvai utján tankokat, tegeralattjárókat, teherszállító repülőgépeket, a Tor-1 es a Tor-M2E (export variáns) légvédelmi rendszereket várja az orosz féltől, ezúttal azonban részben hitelből állva.

Russian President Dmitry Medvedev (L) meets his Venezuelan counterpart Hugo Chavez at the presidential residence outside Moscow in Barvikha September 10, 2009. Chavez on Thursday said he was recognising the pro-Russian rebel regions of Abkhazia and South Ossetia as independent states, a boost to Moscow's campaign for their international acceptance. REUTERS/RIA Novosti/Kremlin/Dmitry Astakhov (RUSSIA POLITICS IMAGES OF THE DAY)

A Kommerszant orosz napilap szerint a forrást ehhez a közelmúltban 4 milliárd dolláros alaptőkével létrehozott orosz-venezuelai bank adhatja a Gazprombank és a Külkereskedelmi Bank (VTB) részvételével. A leszállítandó haditechnika értéke elérheti a kétmilliárd dollárt. Az erről szóló szerződések aláírása az év végéig megtörténhet.

- Köszönöm Hugo, hogy megtetted ezt a fontos lépést - reagált tegeződve Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Chávezzel folytatott tárgyalások befejeztével Dél-Oszétia és Abházia venezuelai elismerésére. Moszkva egy új folyamat kezdetének nevezte a venezuelai elnök döntését, ám az öröm még korai: korábban Daniel Ortega tett erre igeretet, de a nicaraguai elnök nyilatkozatát nem követte az ország parlamentjenek jóváhagyása, így az nem vált hivatalossá, ahogyan Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenko nyilatkozatából sem lett elismeres, a törvényhozás döntése híján.

Moszkva ugyanakkor kézzelfogható gazdasági eredményekre számíthat Venezuelában: az energetikai szféráért felelős első miniszterelnök-helyettes, Igor Szecsin szerint már az év végéig közös vállalat jön létre a venezuelai PdVSA olajipari cég és a Nemzeti Olajkonzorcium (NNK) között. (Utóbbi az állami Rosznyefty és Gazprom mellett a magántulajdonban álló Lukoilt, TNK-BP-t és a magyar MOL-ban érdekelt Szurgutnyeftyegazt tömöríti.) A közös vállalat Szecsin szerint a Junin-6 lelőhelyen a jövő évben már napi 450 ezer hordó olajat hozhat a felszínre.

Grúzia területi egységét támogató határozatot fogadott el az ENSZ közgyűlése

A grúz kezdeményezésre benyújtott tervezet a "Grúzián belül" menekülésre kényszerítettek visszatérését írja elő - a formula lényegében ismételt kimondasa annak, hogy az Oroszország által függetlennek tekintett Abházia és Dél-Oszétia Grúzia része -, a közgyűlésen 48 ország támogatta, 19 ország - köztük Algéria, Kuba, Belarusz - ellenezte, 78 tartózkodott.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin szerint a határozat politikai indíttatású és nem vezet a konfliktus rendezéséhez, de rossz hatásssal lehet a Genfben az Egyesült Államok, az EU, Oroszország, Grúzia, Dél-Oszétia es Abházia részvétlével folyó tárgyalásokra is. Az ENSZ tavaly - még az augusztusi grúz-orosz fegyveres konfliktus előtt - hasonló határozatot fogadott el Tbiliszi kezdeményezésére, ám akkor csak Abházia vonatkozásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.