Venezuela április 14-én választ új elnököt

Az ellenzék jelöltje az az Henrique Capriles lesz, akit a múlt héten elhunyt Hugo Chávez legyőzött az októberi elnökválasztáson.

Április 14-én tartják meg az elnökválasztást alkotmány előírásaihoz igazodva Venezuelában Hugo Chávez keddi halála után - jelentette be a választási tanács elnöke, Tibisay Lucena. Hétfőn, ottani idő szerint délutánig lehet a jelöltek nevét benyújtani. A választási tanács azt is közölte, hogy ugyanazt a választási névjegyzéket használják majd, amely a tavaly október 7-i elnökválasztásokra készült.

Az alkotmány ugyan az elnök halála, avagy végleges akadályoztatása esetén harminc napot ír elő a választás megtartására, ám a választási bizottság szerint nem voltak adottak a feltételek a terminus teljesítéséhez. A Venezuelát 1999 februárja óta irányító Chávez tavaly októberben a voksok 56 százalékának megszerzésével elnyerte az elnöki mandátumot további hat évre, ám a negyedik havannai rákműtétje miatt nem tudta letenni az elnöki esküt januárban.

Az El Nacional napilap a szombat esti bejelentést azzal kommentálta, hogy a választási kampányra hagyott, gyakorlatilag tíz nap, április 2. és 11. között, Venezuela történetében az eddigi legrövidebb határidő. A szigorú előírások szerint a jelöltek napi négy percnyi televíziós és öt percnyi rádiós kampányidővel rendelkeznek.

A chavezisták kétharmados többségű törvényhozás előtt pénteken Chávez hivatalos állami temetését követően Nicolás Maduro eddigi alelnök letette az ideiglenes elnöki esküt. Nem kétséges, hogy Chávez végakaratának megfelelően ő lesz a Venezuelai Egységes Szocialista Párt elnökjelöltje.

Az ellenzék, amely első ízben 2012 októberében állított egységes jelöltet Henrique Capriles Radonski személyében Chávezzel szemben, úgy döntött, hogy kitart Miranda kormányzójának jelölése mellett, annak ellenére, hogy Capriles a tavaly októberi elnökválasztáson vereséget szenvedett Cháveztől. Capriles szombaton köszönetet mondott a Demokrata Egységben tömörülő mintegy harminc párt és mozgalom támogatásáért.

A nemzetközi megfigyelők szerint a Chávez betegségét illetve halálát övező légkör a kijelölt utódnak, Madurónak kedvez. Szombaton is ezrek álltak sorba, hosszú órákat várva, hogy láthassák az elhunyt elnök koporsóját a caracasi katonai akadémián. A Chávez iránti szimpátiát csak erősíti, hogy Latin-Amerika országainak gyakorlatilag valamennyi államfője, függetlenül politikai beállítottságától részt vett a régió összefogását szorgalmazó venezuelai elnök hivatalos temetésén pénteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.