Venezuela: sűrű titok Chávez körül

Caracas lemondta a július 5-6-án az üdülőparadicsom Margarita szigetére tervezett latin-amerikai államfői csúcsot. Az elnök betegsége továbbra is államtitok.

Hugo Chávez
Venezuela's President Hugo Chavez arrives at the international airport in Cancun February 21, 2010. Leaders of Latin American nations are in Cancun to attend the Rio Group summit meeting to be held on February 22 - 23. REUTERS/Gerardo Garcia (MEXICO - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)

A caracasi külügyminisztérium a lemondásról szóló szerdai hivatalos bejelentést Hugo Chávez elnök egészségi állapotával indokolta, mint a jegyzék utal rá, az államfő a június 10-i műtét után „szigorú orvosi felügyelet mellett”, felépülőben van.

A vis maior helyzet miatt a venezuelai kormány előzetesen konzultált a Latin-Amerikai és karibi III. csúcstalálkozó részvevőivel, és ennek alapján úgy döntött, hogy 2011 második félévére teszik át a tervezett rendezvényt. Az eredeti, jövő heti időpont kínált volna alkalmat az Egyesült Államok és Kanada nélküli regionális tömörülés vezetőinek, hogy közösen ünnepeljék meg Venezuela függetlenségének kétszázadik évfordulóját a spanyol hódítókkal szemben.

A hivatalos bejelentést mintegy két órával megelőzően mind a kubai, mind a venezuelai állami televízióban bemutattak egy videofelvételt, amelyen a 85 éves Fidel Castro – aki 2006 júliusi műtétjét követően átadta Kuba irányítását testvérének, Raúl Castrónak – felkereste Havannában már második alkalommal a lábadozó Hugo Chávezt. Erről a találkozóról kedden már kiadtak fotókat, most szerdán pedig beszélgetésük témái is hallhatóak voltak. A felvételen röviden látható volt Chávez két lánya és unokája is. Az azonban nem hangzott el, hogy mi készteti a venezuelai államfőt a hosszabb kubai lábadozásra. Január 10-én annyit közöltek, hogy medence tályoggalműtötték.

A latin-amerikai csúcs mostani lemondása kétségessé teszi a venezuelai miniszterek, sőt az államfő testvérének, Adannak egy héttel ezelőtti derülátó kijelentését, hogy Hugo Chávez július elején visszatér havannai gyógykezeléséről Caracasba.

Jose „Pepe” Mugica uruguayi elnök, aki volt gerillaként szintén a régió baloldali vezetőinek egyike, még kedden azt nyilatkozta: tudomása szerint Fidel Castro “fogságba ejtette” egészségügyi okokból Hugo Chávezt, mert tudja róla, hogy Venezuelában nem lenne hajlandó a szigorú orovsi előírásokat betartani, s műtétje ellenére azonnal újra munkához látna.

A venezuelai ellenzék, így a média nagy része is azt firtatja, hogy miért államtitok Chávez betegsége, hiszen egy tályog eltávolítása orvosi szakvélemények szerint sem tesz szükségessé húsz napos lábadozást. Azt is kifogásolják, hogy az immár majd egy hónapos távollét közepette miért nem adja át legalább formálisan az államfői teendőket az alelnöknek. Szerte a sajtóban hosszas orvosi elemzéseket olvasni arról, hogy az elnöknek áttételes prosztatarákja lehet.

Politikai szempontból Chávez betegsége azért lényeges, mert 2012-ben Venezuelában elnökválasztást tartanak, amelyen az 1999 óta hatalmon lévő elnök már bejelentette indulási szándékát, ha azonban esetleg kemoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát, ez minimum megkérdőjeleződhet.

Chávez szocialista pártjában eleddig sohasem merült fel az utódlás kényszere, így nem is emelkedett ki senki második számú vezetőként. Találgatásként persze említhető egy évvel idősebb testvére, az 58 éves Adan, aki korábban volt nagykövet Havannában, s jelenleg Barinas állam kormányzója. Ám nem biztos, hogy ezt a kubai mintájú megoldást a Chávez-hívők lelkesen támogatnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.