Nem hagyja szabadon ellenfeleit Maduro

A kormány megdöntésével vádolt Antonio Ledezma caracasi polgármester csütörtöki letartóztatása ismét felszította az indulatokat Venezuelában, ahol egy éve kezdődött az a tüntetési hullám, amely közel ötven ember életét követelte.

Tömegek vonultak utcára péntek este Caracasban és több venezuelai városban is Antonio Ledezma polgármester letartóztatása miatt, amely a tiltakozók szerint nem más volt, mint Nicolás Maduro elnök riválisának túszul ejtése.

A buszsofőrből elnökké avanzsált Maduro azzal vádolja Ledezmát, hogy amerikai segítséggel puccsot szervezett a kormány ellen. A 2013 tavaszán elhunyt ikonikus elnök, Hugo Chávez utódja nem most először vádolja meg az Egyesült Államokat ilyesmivel, sőt, igen gyakran veszi célkeresztbe az USA-t, amely egyébként az olajfelvásárlás tekintetében Venezuela egyik legfontosabb gazdasági partnere.

"Szabadságot Ledezmának! Ne legyen több politikai fogoly!" Ezt üzeni az egyik caracasi tüntető
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Ledezma hívei a demokrácia megcsúfolásának nevezték a letartóztatást, és azt állítják, hogy a Maduro-kormány ezzel is csak az olajban gazdag latin-amerikai ország kétségbeejtő gazdasági-társadalmi helyzetéről igyekszik elterelni a figyelmet.

Venezuela jó ideje komoly gazdasági nehézségekkel küzd, ám az olajár mélyrepülése óta a korábbinál is kétségbeejtőbb a helyzet – mivel az ország főként az olajimportból bejövő összegnek köszönhetően képes túlélni –, és a hírek másról sem szólnak, mint az alapvető élelmiszerek hiányáról, az üres polcokról és az üzletek előtt órákon át sorban álló emberekről. A Chávez táborát megöröklő Maduro pedig mindeközben folyamatosan veszíti el híveit, s egyre több a nyíltan kormányellenes hang.

Az ellenzékieket szisztematikusan üldözik, s aki elég nagy támogatói bázisra tesz szert, azt elmozdítják (az ellenzék egyik emblematikus figurája, Leopoldo López már több mint egy éve börtönben van, egy másik fontos ellenzékit, María Corina Machadót pedig tavaly decemberben azzal vádolták meg, hogy gyilkosságot tervezett Nicolás Maduro ellen).

Ledezma is igen népszerűvé vált az utóbbi időben, ügyvédje szerint védence két hete kezdett el panaszkodni, hogy követik: hol egy biciklis, hol pedig egy fekete autó volt a nyomában. Az 59 éves politikust így nem érte meglepetésként a csütörtöki letartóztatás. Az ügyvéd szerint jókedvű, és nem fél semmitől. 

Gladys Ramírez, a pénteki tüntetés egyik résztvevője szerint Ledezmát azért tartóztatták le, mert olyan kaliberű politikus, aki életképes alternatívát testesít meg Maduróval szemben. „Már nincs semmilyen perspektíva a jelenlegi kormány előtt. Ez már nem demokrácia: egy diktatúra alatt nyögünk" – mondta az ügyvédként dolgozó nő a The New York Times riporterének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.