„Véletlenül” meglőtték Mauritánia elnökét

Mohamed Uld Abdelaziz a karján sérült meg. Az első jelentések még merényletről szóltak, de kiderült, hogy egy járőr volt az, amelyet nem értesítették időben az elnöki konvoj érkezéséről.

Egy szolgálatban lévő járőr véletlenül megsebesítette helyi idő szerint szombat éjjel Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai államfőt, a sérülés nem súlyos - közölte Hamadi Ould Mahdzsúb tájékoztatási miniszter a helyi állami televíziónak nyilatkozva. Az első jelentések még merényletről szóltak.

A miniszter elmondta, hogy a tüzet nyitó járőr nem ismerte meg az elnököt szállító konvojt, amely a fővárostól mintegy 40 kilométerre található Tweila városából Nouakchottba tartott.

Sajtóértesülések szerint a járőrt nem értesítették idejében arról, hogy az elnök a közelben tartózkodik.

Az elmúlt években Mauritániában is terrorcselekmények okoztak feszültséget, miközben a belső politikai helyzet viszonylag stabil volt. Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó csoport több ízben intézett - többnyire a szomszédos Maliból indított - támadást az afrikai országban lévő célpontok ellen. A mauritániai kormányhadsereg viszont többször közreműködött a fegyveres iszlám szélsőségesek elleni fellépésben Maliban.

„A mauritániai nép nyugodt lehet, az elnök jól van" - hangoztatta nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter. Beszámolt arról, hogy Abdelaziz csak könnyebben sérült meg, az autóból a kórház udvarán kiszállva a saját lábán ment be az épületbe. Az államfőt a karján érte a lövés, először a nouakchotti katonai kórházban ápolták, majd operáció után átszállították Párizsba. Repülőgépe felszállása előtt Abdelaziz megjelent a televízióban, és a kórházi ágyról beszélve azt mondta, hogy jól van.

Az incidens hírére a nouakchotti kórháznál több száz érdeklődő gyűlt össze, ezért a biztonsági erők az épületet hermetikusan lezárta. Abdelaziz 2008-ban, a hadsereg puccsa nyomán került hatalomra, egy évvel később pedig az elnökválasztást is megnyerte. Az elnök ellen Mauritániában nemrég többször is tüntettek a burjánzó korrupció és az országot sújtó élelmiszerválság kezelése miatt, de Nyugaton a terrorizmus elleni harc bástyájának tartják, valószínűleg ezért is kezdett el terjedni először a hír, hogy merényletet hajtottak végre ellene.

Ez egyébként valószínű is, a független Mauritania News hírügynökség jelentése szerint a „járőr” valójában egy csoport állig felfegyverzett támadót jelent, amely elmenekült a helyszínről az Abdelaziz elleni támadás után. Mauritániában néhány hete látványosan megemelték a biztonsági készültség szintjét: Nouakchottban és más nagyvárosokban egymást érik a járőrök, a főutakra, a kormányzati és a nagykövetségi épületek köré pedig több katonát vezényeltek. A készültség oka hivatalosan a szomszédos Maliban kitört zűrzavar és a szélsőségesek – köztük az al-Kaida helyi leányvállalata – a térnyerése. A Maliban az Iszlám Maghreb al-Kaidája néven futó terrorszervezet szombaton fenyegette meg a volt gyarmattartó Franciaországot, hogy „kinyílnak a pokol kapui”, miután Párizs javaslatára az ENSZ Biztonsági Tanácsa a mali szélsőségesek elleni intézkedéscsomagot fogadott el.

Mohamed Uld Abdelaziz a hírek szerint jól van
Mauritanian President Mohamed Ould Abdel Aziz attends talks with his Sudanese counterpart Omar al-Bashir after arriving for an official visit in Khartoum December 20, 2010. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah (SUDAN - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.