„Végzek veled és a családoddal is”

Ez óriási disznóság, de nem mi vagyunk felelősek érte – így fakadt ki a Reuters szerint Jeffrey Sinclair amerikai dandártábornok egyik védője, Richard Scheff, miután az egycsillagos tábornok ellen szexuális kényszerítésért indított eljárásban illetékes katonai bíró közölte: a washingtoni politika törvénysértő módon próbált beavatkozni az Egyesült Államokban nagy port kavaró ügybe.

 Reuters/Ellen Ozier

 

Az 51 éves Sinclair személyében először állítanának tábornokot katonai bíróság elé nemi erőszak miatt. A híres elit alakulat, a 82. légi szállítási hadosztály parancsnoki karához tartozó Sinclairt egy női beosztottja vádolta meg, hogy amikor 2011 decemberében Afganisztánban együtt szolgáltak, kétszer is orális aktusra kényszerítette. Egy másik alkalommal pedig egy zsúfolt csapatszállító gépen a nő akarata ellenére fogdosta a mellét és a lábát. A hajadon százados elismerte, hogy három éven át tartó viszonya volt a nős, kétgyermekes tábornokkal. Az utóbbi halálosan megfenyegette arra az esetre, ha kiteregetné a viszonyukat. – Végzek veled is, meg a családoddal is. Csakhogy tudjad, kivel van dolgod – idézte fel tanúvallomásában könnyek közt a százados.

Nem tagadta, hogy a viszonyukban volt egy korszak, amikor önszántából ment bele a szexuális viszonyba. Később szakítani akart, a fenyegetésekkel viszont nem mert előhozakodni, mert attól tartott: az elit alakulat megpróbálná a kínos ügyet a szőnyeg alá söpörni. Ki hitt volna nekem egy tábornok szavával szemben? – idézte a századost a The Los Angeles Times.

A védelem szerint a százados féltékenységből vallott korábbi felettese ellen, mert megtudta, hogy Sinclairnek más szeretője is volt, ráadásul a tábornok nem volt hajlandó elválni a feleségétől. A tanúmeghallgatások során – szexuális tartalmú – e-maileket és hangpostaüzeneteket is lejátszottak, amik nyomán Sinclair elismerte a viszonyt, de tagadta, hogy a nőt bármire kényszerítette vagy megfenyegette volna. Végül beismerő vallomást tett arról, hogy a katonai etikai szabályokat megsértve házasságtörést követett el, két női tiszttel nem megfelelő viszonya volt, egy harmadik női tisztnél is próbálkozott, illetve háborús övezetben pornográf filmeket nézett. Védői ugyanakkor megpróbálják kétségbe vonni a századosnő szavahihetőségét.

A Sinclair elleni vádat képviselő katonai ügyészek mindenképpen nemi erőszak és szexuális kényszerítés ellen akarnak vádat emelni, mindkét esetben sokkal súlyosabb ítélet várna a tábornokra. Az illetékes katonai bíró, James Pohl ezredes azonban megállapította: Sinclair ügyében a Pentagonból törvénytelenül beavatkoztak az eljárásba, mert felülről „leszóltak” a tábornok feletteseinek, ne hagyják, hogy kisebb súlyú vádpontokban szülessen alku. A védelmi tárcától, illetve a washingtoni törvényhozásból azt üzenték: rossz jelzés lenne a külvilág számára, ha a tábornok megúszná a nemi erőszak vádpontjait.

Az ügy hátterében az áll, hogy a szenátus szeretné független katonai bíróságok hatáskörébe utaltani a fegyveres erők kötelékében elkövetett nemi erőszak és szexuális zaklatás ügyeit. Ezen ügyek száma hatvanszázalékos emelkedést mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.