Vegyianyagszállító lett a szomáli kalózok zsákmánya

Szomáli kalózok néhány órán belül eltérítettek két teherhajót az ország partjai közelében, közben azonban szabadon engedtek egy korábban elraboltat – közölték kedden tengerhajózási szervezetek, illetve nemzetközi haditengerészeti erők.

Mindkét hajórablás hétfőn történt. Először az Ádeni-öbölben raboltak el egy Spanyolországból Thaiföldre tartó, brit zászló alatt közlekedő, vegyianyag-szállító tartályhajót, 26 fős legénységével együtt. A St James Park nevű hajó vészjelzéseket adott le az öbölben, majd kedden az észak-szomáliai partok felé tartott - mondta Andew Mwangura a kenyai székhelyű Kelet-afrikai Tengerészszövetségtől (EASA). Becslése szerint a hajó kedd estére a szomáliai partokhoz ér. Legénységének tagjai orosz, bolgár, Fülöp-szigeteki, lengyel, grúz, indiai, és török állampolgárok. Történt ez annak ellenére, hogy a térségben egy nemzetközi haditengerészeti erő keretében számos hadihajó járőrözik – tette hozzá.

Az EASA szóvivője, illetve Noel Choong, a Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Tengerhajózási Hivatalnak (IMB) az egyik tisztségviselője is beszámolt arról, hogy alig három órával a brit hajó elrablása után kalózok Szomália déli részének partjai közelében eltérítették a panamai zászló alatt közlekedő, Indiába műtrágyát szállító, Navios Apollon nevű teherhajót is. Ezen a hajón 19 tagú legénység tartózkodik, főleg Fülöp-szigetekiek. Szintén hétfőn a kalózok szabadon engedtek egy szingapúri tartályhajót, a Kota Wajart, amelyet október 15-én ejtettek túszul 21 tengerésszel a fedélzetén, a Seychelles-szigetektől 540 kilométerrel északra, miközben az Kenyába tartott.

A kalózok egyik szószólója, bizonyos Mohamed a brit hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy négymillió dollár váltságdíjat kaptak Kota Wajarért és legénységért.

St James Park brit tartályhajó
Tilbury, 2009. december 29. 2009 októberében az angliai Tilburyben készített kép a St James Park brit tartályhajóról, amelyet szomáliai kalózok eltérítettek az Ádeni-öbölben 2009. december 28-án. A vegyianyagokat szállító tanker fedélzetén huszonhat fős legénység tartózkodott, amikor a kalózok hatalmukba kerítették. (MTI/AP/Derek Lilley)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.