Vegyi laborokba „integrálják” a romákat

Folytatjuk a romák integrálását – makacsolta meg magát Nagybánya frissen újraválasztott polgármestere. A 34 éves Catalin Chereches nemzetközi botrányt váltott ki azzal, hogy pár nappal az egy hete tartott választások előtt felszámolt egy roma telepet, és az ott lakókat egy bezárt rézfeldolgozó üzembe költöztette.

– Meghallgatjuk az észrevételeket, de ez helyi ügy. Az illegális roma telepek problémája húszéves, nem halogathatjuk tovább – érvelt a polgármester azon a pénteki vitán, amelyre a civil szervezeteket és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD) is meghívta a városháza. A meghívottak jelentős része távol maradt, jelezve, hogy nem tekinti tárgyalópartnernek a polgármestert. Majd a hétvégén negyven civil szervezet tiltakozó levelet tett közzé, amelyben rasszizmussal és gettósítással vádolja Cherechest, és kéri Victor Ponta miniszterelnök személyes közbenjárását.

Játszadozó gyerekek Bukarestben. Nincs még húsz évnyi ingyen étel
Roma children participate in a sports event in an area mainly inhabited by Roma ethnics in Bucharest July 27, 2011. Various NGOs organized sporting events in disadvantaged neighbourhoods to encourage sports for all and an active lifestyle in Romania, a country where one of the biggest Roma minority resides in Europe. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: SOCIETY SPORT)

A polgármester szerint szó sincs gettóról: a romák önszántukból költöztek a gyár „irodaépületeibe”, ahol jobbak az életkörülmények, mint a putriban, hiszen „van fűtés, víz, villanyáram, összkomfort”. – Vízből és villanyból túl sok is van – számolt be a helyszínen szerzett tapasztalatairól Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. – Borzasztó, amit ott láttunk. A három épület közül, amit a polgármester irodaházként emleget, kettőben laborok működtek. Víz van, de sok a szivárgás, ezenkívül nincs elzárva az alagsor, ahol mindenféle villamos berendezések találhatók működő állapotban – sorolta a látottakat a Népszabadságnak Asztalos. A diszkriminációellenes tanács kedden hallgatja meg a feleket, mielőtt döntene arról, hogy tekinthető-e hátrányos megkülönböztetésnek a romák elköltöztetése.

A városvezető „szociális övezetek” kialakításáról, „európai megoldásról” beszél. Elképzelése szerint a még meglévő négy illegális roma telepet is felszámolják, az ott élők számára pedig 360 lakóházat építenek egy külön lakónegyedben. Asztalos Csaba szerint a Chereches által bemutatott terv papíron talán jól mutat, de ki tudja, mi lesz belőle, másfelől a rézgyár átmeneti megoldásnak egyértelműen nem megfelelő. – Szerintem büntetőjogi felelősséggel tartozik, aki hivatalos dokumentumot állított ki arról, hogy az a hely lakható – hangsúlyozta az Országos Diszkriminációellenes Tanács jogász elnöke. A városházi vitán ugyanis bemutatták a megyei közegészségügyi hatóság lakhatási engedélyét.

A romák pár napja laknak a rézgyárban, de máris történt baleset, bár szerencsére nem halálos. Mindjárt a költözés után huszonkét gyerek és több felnőtt kórházba került mérgezéses tünetekkel. A polgármester arra gyanakszik, hogy a befolyásukat féltő cigányvajdák könnygázzal fújták be az épületet. Tény, hogy az újságírók utólag tekintélyes mennyiségű vegyszert találtak az egykori „irodákban”.

Cherechest nem először vádolják gettósítással. Tavaly nyáron a városháza 1,8 méteres betonfalat emelt egy lakókörzet köré, ahol roma családok élnek. Az intézkedés ellen az Amnesty International (AI) és az Egyesült Államok is tiltakozott. Chereches azzal hárította el a bírálatokat, hogy nem elrejteni akarja a romákat, hanem megvédeni a gyerekeiket – a környéken ugyanis gyakoriak a gázolásos balesetek. A diszkriminációellenes tanács megbírságolta a polgármestert, és kötelezte a kerítés lebontására. A kerítés ma is áll, mivel Catalin Chereches megóvta a CNCD határozatát, és első fokon nyert is. Asztalos Csaba szerint az ítélet megfordítható a Legfelső Bíróságon, ha pedig mégsem, a peres fél roma jogvédő szervezetek a strasbourgi emberjogi bíróságon mindenképpen nyernek.

Tény, hogy Catalin Chereches bírja a nagybányaiak többségének bizalmát. A Központi Választási Iroda (BEC) végleges adatai szerint június 10-én a szavazatok 86,03 százalékával választották újra. Őelőtte csak Nagyszeben német ajkú vezetője volt képes elérni ilyen jó eredményt. Klaus-Werner Johannis a maga 77,89 százalékával a második legnépszerűbb polgármester Romániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.