Vegyes reakciók a Juncker-bizottságra

A Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottság, az Európai Unió központi javaslattevő-végrehajtó testülete nagyon széleskörű támogatást kapott az Európai Parlamentben. Ezt Martin Schulz nyilatkozta  a szerdai strasbourgi szavazás után.

A EP-elnöke utalt arra, hogy az Európai Néppárt már a májusi EP-választások előtt megnevezte Junckert az európai bizottsági elnöki posztra szánt "csúcsjelöltjeként", és a néppártiak ezek után szerezték meg a legtöbb mandátumot az EP-választásokon. Schulz azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság, illetve annak elnöke soha korábban nem bírt ilyen erős legitimációval.

Az EP-elnök szerint ezek után már nem lesz lehetséges a jövőben sem visszatérni a korábbi gyakorlathoz, amelyben kizárólag az uniós tagállami vezetők döntöttek arról, ki legyen a jelölt az európai bizottsági elnöki tisztségre.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nyilatkozatban üdvözölte Navracsics Tibor és a bizottság megválasztását. A kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi portfólió "nagy megtiszteltetés, Navracsics Tibor személyében pedig egy felkészült, elkötelezett, Európa-barát biztos megválasztását üdvözölhetjük" - olvasható a nyilatkozatban. A magyar néppárti EP-képviselők kitértek arra, hogy Navracsics meghallgatása után azonnal megindultak ellene a politikai és ideológiai támadások.

"Meghallgatását követően a baloldal ítéletet hirdetett, miszerint biztosan nem kapja meg a számára eredetileg kijelölt biztosi portfóliót. Ezen a héten pedig újabb lejárató kampányt indítottak ellene, és a magyar demokrácia helyzetéről is plenáris vitát szerveztek. Minden megbuktatási kísérlet kudarcot vallott" - áll a Fidesz-KDNP képviselőcsoport állásfoglalásában.

Juncker szerdai bejelentése arról szólt, hogy a Navracsis Tibornak szánt felelősségi területek közül az uniós polgárság témája átkerül a görög belügyi EU-biztoshoz, a magyar jelölt esetében pedig nevesítik a sportügyi felelősségi területet is.

A szociáldemokrata EP-frakcióhoz tartozó magyar delegáció szintén nyilatkozatot tett közzé, amelyben kiemelte, hogy tagjaik támogatták a Jean-Claude Juncker vezetésével megalakuló, nagy többséggel megválasztott új Európai Bizottságot.

Az MSZP és a DK képviselői fontosnak tartják, hogy az új bizottság kiemelten kezelje a fokozódó munkanélküliség és egyre erősödő elszegényedés elleni harcot, valósítsa meg a meghirdetett 300 milliárd eurós befektetési programot, törekedjen a monetáris stabilitásra, teremtsen szolidárisabb és szociálisabb Európát.

A magyar szociáldemokrata EP-képviselők szerint ugyanakkor "Navracsics Tibor személyében egy olyan uniós biztos lett tagja a Juncker-bizottságnak, aki az Orbán-rezsim törvényalkotásért felelős minisztereként és kormányfőhelyetteseként bűntárs volt a magyar jogállamiság lebontásában és feldúlásában. Bár jelölti meghallgatásán a fideszes politikus megpróbálta megtagadni múltját és elkötelezettségét, mondatai hiteltelenek maradtak. Az, hogy végül módosították az eredeti portfólióját, és elvették tőle az európai integráció szempontjából kiemelten fontos elemet - az állampolgársági ügyeket -, jól mutatja Orbán Viktor jobbkezének helyét Európa új kormányában".

A négy szociáldemokrata magyar EP-képviselő egyike, Szanyi Tibor a saját nevében is közzétett egy külön nyilatkozatot. Abban egyebek közt "biztató fejleménynek" minősítette, hogy "az Orbán-rezsim egyik belső embere, egykori második számú vezetője az európai politikai közvélemény súlyos ítéletével szembesülve (és talán saját jól felfogott anyagi érdekei alapján is) meghallgatása során fontos pontokon szembefordult egykori politikai gazdájával és (ön)kritikát fogalmazott meg saját korábbi kormányával szemben".

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, aki a zöldpárti EP-frakció tagja, magyar újságíróknak azt mondta Strasbourgban, hogy Juncker a bizottság összeállításakor nem volt hajlandó érdemben figyelembe venni az EP kifogásait.

"Továbbra is az olajiparban mélyen érdekelt Miguel Arias Caneta, a spanyol biztos felügyeli a klíma- és az energiaügyeket, a rendkívül gyenge teljesítményt mutató Karmenu Vella, a máltai jelölt lesz a környezetvédelmi biztos, Jonathan Hill a londoni City árnyékából kell, hogy a pénzpiacokat megrendszabályozza, Pierre Moscovici, aki az elmúlt években a francia gazdaságot nem repítette a sztratoszférába, őneki kellene az európai gazdaság felpezsdítésén munkálkodni, és nem utolsó sorban ebben a bizottságban a magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor megkapta azt a portfóliót - kis módosításokkal, az állampolgársági ügyek eltávolításával és helyette a sportügyeknek az odarendelésével -, amely kapcsán a parlamenti szakbizottság egyértelműen elutasította őt" - sorolta kifogásait Jávor Benedek.

A PM politikusa szerint ez az Európai Bizottság sokkal gyengébb testület lett, mint amilyen remélhető volt, és az, hogy Jean-Claude Juncker ennyire semmibe vette az EP álláspontját, "nagyon rázós öt évet vetít előre".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.