Végrehajtót küldhetnek a volt szlovák államfőre

Michal Kovác exelnök annak idején azzal vádolta Ivan Lexát, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori igazgatóját, hogy köze volt fia elhurcolásához. Az exelnöknek most nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Lexától, és kártérítést fizetnie neki.

A szlovákiai Alkotmánybíróság elutasította Michal Kovác jogorvoslati kérelmét, s ezzel jogerőssé vált a bíróság döntése, amelyben arra kötelezte az exelnököt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Ivan Lexától, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatójától jó hírnevének megsértése miatt, s kártérítésként 3319 eurót fizessen neki.

Ha ezt három napon belül nem teszi meg, akkor végrehajtót küldhetnek rá, továbbá több mint 30 ezer eurós pénzbírságra ítélhetik. A nyolcvankét esztendős, súlyos beteg exelnök jelenleg Pozsonyhidegkúton (Dúbravka) él, s havi járandósága 995 euró. A taláros testület határozatát követően bejelentette, hogy tizenhét esztendős küzdelmét nem adja fel, s a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul méltányos bírósági eljáráshoz való jogának megsértése miatt. Több pozsonyi ellenzéki politikus botrányosnak és tragikusnak minősítette a megyei bíróság és a taláros testület verdiktjét, amellyel az egész szlovákiai közvéleményt csapták arcul.

Szlovákia egyik legnagyobb belpolitikai botránya Vladimír Meciar regnálása idején, 1994-ben tört ki, amikor a kormányfő diktatórikus lépéseit Michal Kovác államfőként igyekezett megfékezni, ezért a miniszterelnök bizalmasai a lejáratására, majd pedig a lemondatására törekedtek.

Kapóra jött nekik, hogy az államfő fiát adócsalással gyanúsították meg Münchenben, az Interpol elfogatási parancsot adott ki ellene, amelyet azonban a szlovák hatóságok nem teljesítettek, mert az elnök a fiának az ügyére amnesztiát hirdetett. 1995 augusztusában a munkába igyekvő ifjabb Michal Kovácot feltartóztatták, elkábították, majd pedig egy gépkocsi csomagtartójában a Pozsonyhoz közeli Hainburg rendőrőrsének parkolójába szállították, s erről ismeretlen telefonáló értesítette az osztrák hatóságokat, amelyek azután átadták őt a müncheni rendőrségnek. Néhány hónappal később a gyanúsítottat az illetékes német bíróság felmentette. Michal Kovác azóta hangoztatja, visszaemlékezéseiben is megírta, hogy fiának elhurcolása Ivan Lexa utasítására vagy legalábbis a tudtával történt.

Több rendőrségi szakértő és kiszivárgott nyomozati anyagok is egyértelműen ezt a feltevést igazolták. Az ismeretlen tettesek ellen indított bűnvádi eljárást azonban leállították, mert az ideiglenes államfői posztra került Vladimír Meciar 1998 elején erre az ügyre hirdetett amnesztiát. A bíróságok most éppen amiatt marasztalták el Michal Kovácot, hogy nem volt joga gyanúsítgatásokra, mert nincs törvényes ítélet, s emiatt perdöntő bizonyíték sem Ivan Lexa bűnrészességéről.

Robert Fico morális mélypontnak nevezte Meciar amnesztiáját, amelyet azonban véleménye szerint jogi eszközökkel nem lehet semmissé nyilvánítani. Ezért nem támogatja a szlovák ellenzékiek törekvését, akik kivételesen szeretnék eltörölni ezt a rendelkezést, hogy kivizsgálhassák a Meciar-rezsim idején elkövetett súlyos törvénytelenségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.