Végrehajtót küldenek Duray Miklósra

Magyarul kért bocsánatot a szlovák Nemzeti Párttól, amiért fasisztának nevezte őket, ha nem teszi meg szlovákul, 30 ezer eurós büntetést kaphat.

Az illetékes pozsonyi bíróság elutasította Duray Miklósnak azt a kérését, hogy állítsák le azt a végrehajtási parancsot, amelyet a Szlovák Nemzeti Párt kért – jelentették be Pozsonyban. A testület ezzel lehetővé tette, hogy a kijelölt végrehajtó szlovák nyelvű bocsánatkérést követeljen az ismert felvidéki magyar politikustól, aki jelenleg magyarországi egyetemi vendégtanár. Ha ezt nem teszi meg, akkor akár harmincezer eurós pénzbírsággal is sújthatják őt. Duray Miklós jogorvoslatért kész a kassai székhelyű Alkotmánybíróságoz, végső esetben pedig a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulni.

A Magyar Koalíció Pártjának tagja, volt pozsonyi parlamenti képviselő csaknem öt évvel ezelőtt  az InfoRádiónak nyilatkozva fasisztának minősítette a pozsonyi kormánykoalíció tagjává vált Szlovák Nemzeti Pártot. Ezzel a bírósági verdikt szerint megsértette ennek a politikai tömörülésnek a jó hírnévhez való jogát. Ezért kötelezték őt a bocsánatkérésre. Ugyanakkor a jogerős ítélet elutasította a felperesnek az  egymillió koronás kártérítésre és a perköltségek megtérítésére vonatkozó igényét.

Ezután a politikus magyarul írta meg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak a bocsánatkérő levelet. Érdeklődésünkre kifejtette:  Az ítélet nem rendelkezett arról, hogy milyen nyelven kérjek bocsánatot, ezért alkotmányos jogommal élve, az anyanyelvemen tettem eleget a kötelességemnek. Ugyanakkor mellékeltem az ítélet első oldalának fénymásolatát, amelyen olvasható a testület által megfogalmazott szlovák nyelvű változat – közölte. Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője szerint Duray arrogáns tette precedensértékű lehet, márpedig szerinte Szlovákiában a bírósági ügyekkel kapcsolatos levelezés csakis államnyelven történhet, ezért kényszerítik ki az ítélet maradéktalan végrehajtását.

Radoslav Procházka szlovák alkotmányjogász úgy vélekedett, hogy a magyarul írt levél nem tekinthető hivatalos bocsánatkérésnek, mert a szöveget olyan nyelven kell  megírnia, amilyenben a bíróság elrendelte. Jan Carnogursky, neves szlovák közéleti személyiség – aki szintén jogász - viszont azt hangoztatta, hogy az MKP volt stratégiai alelnöke figyelembe vette  Szlovákia alaptörvényét, amely szavatolja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok használhatják az anyanyelvüket a hivatalos érintkezésben is. - Tehát nem követett el semmiféle törvénysértést – szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.