Végrehajtót küldenek Duray Miklósra

Végrehajtót kért fel a Szlovák Nemzeti Párt arra, hogy kényszerítse ki Duray Miklóstól a szlovák nyelvű bocsánatkérést.

- A jogerős bírósági ítéletben államnyelven határozták meg a bocsánatkérő szöveget, tehát ezen változtatni nem lehet. A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke tehát nem hajtotta végre a verdiktet - érvelt Rafael Rafaj, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt parlamenti frakciójának vezetője.

Milan Somík túrócszentmártoni (Martin) végrehajtó a TA 3 hírtelevízióval közölte, hogy már engedélyt kért a bíróságtól a felkérés teljesítésére. - Akár harmincezer euró pénzbírságot is kiszabhatok, ha Duray nem tesz eleget a felszólításomnak - jelentette ki a jogász.

Megkeresésünkre Duray Miklós elmondta: semmilyen szlovákiai törvény sem rendelkezik arról, hogy milyen nyelven kell megkövetni a másik félt. Ráadásul az ország alkotmánya szavatolja, hogy a kisebbséghez tartozó polgárok használhatják hivatalos érintkezésben az anyanyelvüket. Ezért nem hajlandó változtatni a döntésén. - Magánemberként cselekedtem, ezért a végrehajtó felkérése teljesen értelmetlen, mert nincsenek jogi eszközei kikényszeríteni azt, amit a Szlovák Nemzeti Párt szeretne. Szerintem ezt ők is tudják, s az egész ügy nem más, mint politikai kampányfogás - nyilatkozta lapunknak a szlovákiai magyar politikus.

Duray több mint három éve az InfoRádiónak nyilatkozva fasisztának minősítette a pozsonyi kormánykoalíció tagjává vált Szlovák Nemzeti Pártot. Ezzel a bírósági verdikt szerint megsértette a politikai tömörülés jó hírnévhez való jogát. Ezért kötelezték őt a bocsánatkérésre. Ugyanakkor a jogerős verdikt törölte Ján Slotáék egymillió koronás kártérítésre és a perköltségek megtérítésére vonatkozó igényét, amelyet az elsőfokú testület megítélt. Az MKP stratégiai alelnöke magyarul írta meg a bocsánatkérő levelet, Mellékelte az ítélet első oldalának fénymásolatát, amelyen olvasható a testület által megfogalmazott szlovák nyelvű változat.

Nemzeti lobogóval letakart szobrot leplez le Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke a dél-szlovákiai Csicsón 2009. augusztus 31-én
Csicsó (Cicov), 2009. augusztus 31. Magyar nemzeti zászlót tartó díszőr mögött nemzeti lobogóval letakart, fából készült szobrot leplez le DURAY Miklós, az MKP stratégiai alelnöke egy szoboravató ünnepségen a dél-szlovákiai Csicsón 2009. augusztus 30-án, amikor gyászszobrot kap a szlovák államnyelvtörvény. A több mint kétméteres műalkotást, amely a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó jogszabály elleni tiltakozás jelképe, Farkas Attila budapesti alkotóművész ötletére csicsói fafaragók készítették el Nagy Géza vezetésével. Az ünnepi szoboravatáson több százan vettek részt, beszédet Duray Miklós mondott. (MTI/TASR)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.