Végleges az erdélyi magyar EP-lista

Az EP-választásokra, az unióval kapcsolatos kérdésekre összpontosít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) április 25-ére Kolozsvárra összehívott kongresszusa. A szövetség a héten véglegesítette a június 7-én sorra kerülő romániai EP-választási listáját.

A jelöltlistát az RMDSZ a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) együtt állítja. A listát maga a református püspök vezeti, második, illetve harmadik helyén az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők állnak. A negyedik helyet az egyezmény szerint az EMNT kapta meg, ezen Szilágyi Zsolt indul, az ötödik helyet pedig az RMDSZ ifjúsági szervezetének vezetője, Kovács Péter foglalja el.

A 43 nevet tartalmazó jelöltlista helyeit 75-25 százalékos arányban osztották el az RMDSZ, illetve az EMNT között, a két szervezet február 22-i megállapodása értelmében.

Markó Béla közölte: az általa vezetett RMDSZ az első politikai szervezet Romániában, amely véglegesítette EP-választási listáját. – Reálisnak tartom három hely megszerzését, ami másfelől nagy erőfeszítést és intenzív kampányt igényel majd – mondta.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: bár az EMNT-vel kötött megállapodás, jellegénél fogva, folyamatos egyeztetést igényel, sikerült viszonylag rövid idő alatt összeállítani a listát. Úgy vélte, a megállapodás mozgósító erővel bír az erdélyi magyarságra nézve.

Markó kijelentette, hogy április 3-án kerül sor az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) ülésére. Az RMDSZ-EMNT megállapodás értelmében, az EMEF konszenzusos és paritásos alapon működik, és a romániai magyarsággal kapcsolatos stratégiai kérdéseket vitat meg. A tanácskozáson a két szervezet elnökén kívül 6-6 személy vesz még részt.

A két magyar szervezet megállapodását Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke hevesen bírálta. Szász leszögezte, hogy az MPP a választásokon nem támogatja az RMDSZ-EMNT listát.

Tőkés László és Markó Béla a választási szövetség februári aláírása után. Szász Jenő nem támogatja listájukat
Tőkés László és Markó Béla a választási szövetség februári aláírása után. Szász Jenő nem támogatja listájukat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.