Végleg leszámolnának a Kadhafi-korszakkal

Tripoliban egy milícia húsz terepjáróval és kalasnyikovokkal zárta körül a külügyminisztérium épületét, követelve, hogy a kormányból és a kormányzati intézményekből távolítsák el a megdöntött rezsim idején is hivatalt ellátó tisztségviselőket. Több miniszter is bukhat, a nagykövetségek kezdenek félni.

Alig néhány nappal azután, hogy Tripoliban merényletet hajtottak végre a francia nagykövetség ellen, Németország jelezte, hogy korlátozza a hozzáférést a missziójához Líbia fővárosában. A döntést biztonsági okokra hivatkozva hozták meg, azután, hogy vasárnap egy milícia húsz terepjáróval körülzárta a külügyminisztérium épületét, azt követelve, távolítsák el a kormányból és a kormányzati intézményekből azokat a tisztségviselőket, akik a Kadhafi-rezsim idején is a tárcánál dolgoztak. A milicisták kalasnyikovokkal és gépkarabélyokkal terelték el a forgalmat, Ali Zaidan miniszterelnök pedig sajtótájékoztatón jelentette be, hogy voltak milicisták, akik a belügyminisztérium, illetve az állami hírügynökség épületébe akartak behatolni, de mind a két helyről sikerült visszaszorítani őket.

Líbiában rengeteg fegyver forog közkézen Moammer Kadhafi rendszerének tavalyelőtti megdöntése óta, az elmúlt hetekben pedig nőtt a feszültség, mert a kormány szeretné támaszpontjaik feladására és fegyvereik leadására bírni a központi irányítást magukról egyre-másra lerázó milíciákat. Ahogy Zaidan jelezte, Tripoli kitart, és nem hajlik meg a külügyminisztériuméhoz hasonló támadások előtt.

A milíciák a külügyi tárca vesztegzár alá vonásával egy hónapok óta készülő törvény mellett álltak ki. Ez arról szól, hogy a Kadhafi-korszak tisztségviselőit kizárják a közéletből, a jogszabály szépséghibája csak az, hogy ha elfogadják, a jelenlegi politikai elit felének, a kormány több miniszterének, a nemzetgyűlés elnökének is távoznia kellene hivatalából, attól függően, hogy a törvény szövegében mi szerepel. A blokád még egy időn át tartani fog, a milíciaparancsnok a Reutersnek legalábbis azt mondta, addig maradnak a külügyi tárcánál, amíg a törvény át nem megy a nemzetgyűlésen. Volt már zár a nemzetgyűlés épülete körül is, márciusban, amikor az épület körül felvonult  tüntetők addig nem akarták kiengedni a képviselőket, amíg a törvényt el nem fogadják.

A német nagykövetség a milícia vasárnapi felvonulása után jelentette be, hogy egy időre kivonja magát a forgalomból; a munkát nem függesztik fel, de biztonsági megfontolások miatt a nyilvánosság hozzáférését korlátozzák a misszióhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.