Végleg elalhatott a 79 éves rákos férfi

Ovidio Gonzalez súlyos torokrákkal küzdött, ezért kérvényezte az eutanáziát. Hosszas procedúra után végül pénteken egy pereriai kórházban kegyes halált halt.

"Az édesapám megkönnyebbülten fogadta a hírt, hogy engedélyezik az eljárást. Kár, hogy így kellett megtörténnie. Az apám megérdemelte volna, hogy nyugodtabb körülmények között menjen el" - nyilatkozta Gonzalez fia, Julio Cesar, az El Tiempo nevű lap karikaturistája.

Kolumbiában 17 évvel ezelőtt az alkotmánybíróság határozatban tette lehetővé az eutanáziát, s ezzel máig az egyetlen latin-amerikai ország, ahol engedélyezik a kegyes halált. Ugyanakkor Gonzaleznek nem volt egyszerű elérnie, hogy végső nyugalomra térhessen. Nincs ugyanis pontos törvényi szabályozása az eutanáziának. Idén májusban az egészségügyi minisztérium elküldte a vonatkozó irányelveket a kórházaknak, ám azt sokan aggályosnak tartják, mert a kongresszus nem szavazta meg a kegyes halálra vonatkozó jogszabályt.

A katolikus egyház ellenzi az eutanáziát és a történtek után azzal fenyegetőzött, hogy bezárja az általa működtetett kórházakat, amennyiben kötelezik az eutanázia végrehajtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.