Zsoldosok vadásznak a Boko Haram tagjaira

Amikor leszáll az éjszaka Nigéria északkeleti részén, a zsoldosok előbújnak rejtekhelyükről, felveszik éjjellátóikat, és vadászni indulnak a sambisai erdőbe. A feszített tempójú hajsza általában napfelkeltéig tart, és nem marad utána más, csak halott iszlamisták: a Boko Haram tagjai.

Az ország északkeleti részét immár hat éve rettegésben tartó szélsőségesek száma az utóbbi időben fogyatkozni kezdett, de a nigériai vezetés eddig a kormányerőknek tulajdonította az érdemet. Helyi és külföldi források azonban teljesen más magyarázatot adtak az elmúlt hetek sikereire.

A The New York Timesnak nyilatkozó nigériai vezetők szerint a Boko Haram előrenyomulását mostanáig megfékezni képtelen kormány külföldi zsoldosokat bérelt fel. Ők az éj leple alatt tizedelik meg a szélsőségeseket, majd napfelkelte előtt visszahúzódnak rejtekhelyükre, hogy átadják a helyet a hadseregnek, amely aztán learatja a „babérokat”.

– Sokkal kifinomultabb és professzionálisabb fegyvereik vannak, mint a nigériai hadseregnek. Nekik köszönhető, hogy lassan átalakulnak az erőviszonyok. Hamarosan nagy változásoknak lehetünk a szemtanúi – nyilatkozta a hadsereg egyik névtelenséget kérő vezetője.

Bár a zsoldosok több országból érkeztek (állítólag ukrán helikopterpilóta is van közöttük), a többségük dél-afrikai. – A zsoldosok importálása nem a legjobb módja a szuverenitás megőrzésének, de ha az embernek az ördöggel kell szembenéznie, akkor megéri vállalni ezt a kockázatot – magyarázta a forrás.

A zsoldosok többsége korábban a dél-afrikai hadseregben szolgált, és az apartheid ellen harcoló aktivisták elhallgattatása révén tett szert kétes hírnévre. Később mozambiki és angolai baloldali csoportok ellen is fegyvert fogtak, de a dél-afrikai kormány 1998-tól törvényben tiltotta meg állampolgárainak, hogy zsoldosként külföldön harcoljanak. Bár egy dél-afrikai zsoldos haláláról a nigériai médiában is beszámoltak, a hadsereg szóvivője a BBC-nek mindent cáfolt.

Nem csoda, hiszen nagy a tét. A nyugat-afrikai országban március 28-án választásokat tartanak, és a nem éppen népszerű elnöknek, Goodluck Jonathannek muszáj valamit felmutatnia az újraválasztáshoz. Az ország északkeleti részén élők rendkívül dühösek, mert a nyugati oktatást bűnnek tartó szélsőségesek itt követték el a merényletek és kegyetlenkedések többségét (innen raboltak el tavaly több mint kétszáz diáklányt, többségüket ma sem találják).

Becslések szerint 11 ezer ember vesztette életét a szervezet ámokfutása következtében 2009 óta. Jonathant rengeteg kritika érte, amiért a hadsereg nem tudott hatékonyan fellépni a szélsőségesek ellen. A helyzetet csak rontotta, hogy a Boko Haram a múlt héten hűséget fogadott az Iszlám Államnak, amit a szélsőséges szunnita szervezet el is fogadott, és közölte, hogy a megálmodott kalifátus határa Nyugat-Afrikáig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.