Végeztek az első nyíltan homoszexuális kadétok

Végeztek az első, magukat nyíltan homoszexuálisnak valló kadétok az amerikai légierő akadémiáján. Mindez nyolc hónappal azután történik, hogy eltörölték a hadsereg „Ne kérdezz, ne válaszolj!” homoszexuálisokra vonatkozó politikáját.

-Nem akarjuk, hogy megkülönböztessenek minket. Szolgálni akarunk, szakemberek akarunk lenni –mondta Trish Heller, aki az akadémia alumnijának Blue Alliance nevű LMBT csoportját vezeti. Heller elmondta, legalább négy emberről tud a most végzettek közül, akik nyíltan vállalták, hogy melegek, leszbikusok vagy transzszexuálisak.

Először tiltották, majd tűrték, most pedig támogatják a homoszexuális kadétokat
The Thunderbirds perform a fly past as graduates celebrate at the Air Force Academy commencement ceremony in Colorado Springs, Colorado May 23, 2012. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY MILITARY)

Az akadémia diákjai szerint semmilyen bántalmazás nem érte őket, miután felvállalták szexuális irányultságukat. Sőt, támogató csoportok és klubok szerveződnek, akik az egyetemi honlapon, rendezvényeken is gyakran megjelennek. A Blue Alliance is egyre nagyobb szerepet kap az egyetem életében. Még azt is megengedték nekik, hogy szivárványszínű zászlókat rakjanak ki az egyik egyetemi focimeccset megelőző bulin. Ezen kívül vacsorát szerveztek, ahol a dékán is megjelent.

–Egyre nyitottabb mindenki, egyre elfogadóbb. Még sosem hallottam, hogy bárki azt mondta volna valakiről, csak azért nem akar a másikkal szolgálni, mert az meleg –mondta az egyik másodéves hallgató. Egy másik diák szerint a tanáraik is jól felkészítették őket arra, hogy a tiltás beszüntetése után hogyan viselkedjenek.

A „Ne kérdezz, ne válaszolj” politikát még Bill Clinton elnök vezette be 1993-ban. Akkor ez egy kompromisszumos megoldást jelentett, addig ugyanis egyáltalán nem engedték, hogy homoszexuálisok szolgáljanak a hadseregben. Ezek után ugyan besorozhatták őket, de hallgatniuk kellett szexuális irányultságukról. A Kongresszus 2010-ben fogadott el egy törvényt, amely visszavonta Clinton rendelkezését. Végleg 2011 szeptemberében tették lehetővé, hogy a kadétok felvállalják homoszexualitásukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.