Végeztek Szaddám Huszein jobbkezével

Izzat Ibrahim al-Dúri tábornok a 2003-ban a nyugati beavatkozás által megdöntött rezsim második embere volt, hatalmas, tízmillió dolláros vérdíjjal a fején.

Az észak-iraki Szalaheddin tartomány kormányzója szerint Dúrival egy hadművelet során végeztek. Az al-Arabiya  televízióban egy képet is mutattak a férfi holttestéről – írja a Reuters. A BBC információi szerint a 72 éves férfivel az Irbil tartománybeli Hamrin városában végeztek. A DNS-vizsgálatok még folynak, hogy teljes biztonsággal kijelenthető legyen, Dúrit likvidálták.

Dúri az egyik vezére volt annak a puccsnak, amellyel Huszein hatalomra került 1968-ban, és mindvégig, a 2003-as bukásig kitartott a diktátor mellett. A rezsim második embere volt, ő töltötte be a kormányzó Baath Párt Forradalmi Parancsnoki Tanácsának alelnöki tisztét. Dúri tíz éven át bujkált, mire újra feltűnt volna a Baath szellemi újjáéledését célzó mozgalom első embereként, és – jegyzik meg a szakértők – Huszein lánya, Raghad mellett ő felel a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam felemelkedéséért is a síita többségű Irakban.

Dúri a „treff király” volt azon a listán, amelyet az Egyesült Államok állított össze a Huszein-rezsim körözés alatt álló személyiségeiről. Hatalmas, tízmillió dolláros vérdíj volt a fején.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.