Végeztek a szomáli szélsőségek külföldi akcióparancsnokával

Amerikai drón támadást intézett az al-Shabaab szomáliai szélsőséges szervezet külföldi műveleteinek parancsnoka, Juszuf Dhík ellen – közölte kedden John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.
Kirby óvatos nyilatkozata szerint Dhík halálhíre még megerősítésre vár, de más amerikai tisztségviselők azt állították, hogy a Szomálián kívüli támadások tervezéséért és végrehajtásáért felelős al-Shabaab vezetőt megölték a pilóta nélküli repülőgépről szombaton kilőtt rakéták, az ország délkeleti részén található Dinszúr közelében.

Az ellentengernagy elmondta: az Egyesült Államok azért vette célba az al-Shabaab vezetőit, mert a terrorista hálózat egyaránt fenyegetést jelent a térségre és az amerikai érdekekre nézve.

A Pentagon decemberben közölte, hogy végzett a szervezet hírszerzésének fejével, Tahlil Abdulsakurral, a szervezet előző vezetőjét, Ahmed Abdi Godanét pedig szeptember 1-jén ölte meg egy amerikai légicsapás.

Kirby ellentengernagy arról is beszélt, hogy többé már nem a kőolajeladás, hanem más feketepiaci eladások és adományok jelentik az Szíria és Irak jelentős területeit megszállva tartó Iszlám Állam (IS) terrorszervezet legfőbb bevételi forrását.

Ennek oka egyrészt az, hogy az IS által elfoglalt olajipari létesítmények viszonylag könnyű célpontot jelentenek a terrorszervezet ellen létrejött koalíció harci gépei számára, másrészt pedig a kőolaj világpiaci árának csökkenése.

Tavaly nyáron, az amerikai légicsapások megkezdése előtt az IS olajmezőin becslések szerint több mint 80 ezer hordónyi nyersolajat termeltek ki naponta, ami napi 1-3 millió dolláros bevételt eredményezett. Októberre a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint 20 ezer hordónyira esett vissza a kitermelés a terrorszervezet által ellenőrzött területeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.