Végeztek a karacsi repülőtér elleni támadás értelmi szerzőjével

Az üzbég hadúrral, Abu Abdul Rehman al-Mánival együtt még körülbelül nyolcvan szélsőséges iszlamista is életét vesztette a vasárnapi pakisztáni légitámadásban.
Pakisztáni repülőgépek vasárnap légitámadások sorozatát hajtották végre Észak-Vazirisztánban, Dagan város mellett a szélsőséges iszlamista tálib vezérek rejtekhelyei ellen – írta vasárnap a Guardian. Pakisztáni hírszerzési források szerint az akciókban mintegy nyolcvan szélsőséges iszlamistával sikerült végezni, köztük Abu Abdul Rehman al-Mánival, azzal az üzbég hadúrral, akit a karacsi repülőtér elleni múlt vasárnapi támadás egyik értelmi szerzőjének tartanak. A halottak között üzbégeken kívül más külföldiek is vannak.

A héten ez már a második légitámadás-sorozat ebben Észak-Vazirisztánban, válaszul a múlt vasárnapi karacsi reptéren történt támadásra. A Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) iszlamista szervezet múlt vasárnap támadták meg a karacsi reptér terminálját, revansként a vezérük tavalyi meggyilkolása miatt. A repülőtér elleni támadásban 28 civil meghalt és több tucatnyi sérült meg. A szélsőségesek közül tízzel végeztek a pakisztáni hadsereg kommandósai.

A vasárnapi légitámadás-sorozat után a pakisztáni egységek egy szárazföldi offenzívát is elindítottak az észak-vazirisztáni tálibok ellen. Az Iszlámábádban „átfogó hadművelet" kifejezéssel aposztrofált akció régóta a levegőben lógott. Észak-Vazirisztán az utolsó régió Pakisztánban, ahol a tálibok többé-kevésbé szabadon mozoghatnak, az Egyesült Államok pedig jóval a karacsi repülőtér elleni támadás előtt is győzködte a pakisztáni vezérkart egy szárazföldi offenzíva elindításáról.

Ami Mánit illeti, ő a tálibok oldalán harcoló Üzbegisztáni Iszlamista Mozgalom (IMU) nevű szervezet vezetője volt. Az IMU-t 1991-ben alapították, célja iszlamista államot alakítani Üzbegisztánban. Több harcosa is ott volt azok között az iszlamista szélsőségesek között, akik a múlt vasárnap támadást indítottak a karacsi Jinnah nemzetközi repülőtér ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.