Véget ért a türelmi időszak, meghátrált a kormány

Kénytelen volt meghátrálni a portugál kormány az országos felháborodást kiváltó megszorító intézkedés ügyében. Ha a tb-hozzájárulás módosítása - úgy hogy az alkalmazottak megemelt járulékával enyhítik a vállalatok terheit – nem is lép érvénybe, a kormánynak muszáj lesz más megoldást találnia az államadósság csökkentésére.

„Tolvajok” – volt a legtöbbször elhangzott kiáltás az elnöki palota előtt tüntetők szájából, akik azért gyűltek össze, hogy emlékeztessék az államtanács résztvevőit, nem hagyják magukat tovább megrabolni. „Igazságot!” – hirdették a transzparensek, míg hangos füttykoncert kísérte az államtanács ülésére érkező  luxus gépkocsikat.  Mérhetetlenül igazságtalannak érzik ugyanis az emberek, hogy immár sokadszor, megint csak velük, a bérből és fizetésből élőkkel akarják megfizettetni az elmúlt évtizedek gazdaságpolitikai hibáit. Ráadásul, hiába próbálták meg eddig türelmesen elviselni a rájuk kirótt terheket, mint kiderült, mindez elégtelen volt, a kormány megszorító politikája nem járt eredménnyel, a gazdaság oly mértékben visszaesett, hogy az államadósság tovább nőtt.

Az államtanács végig zajos tüntetéssel kísért ülése nem végződhetett másként, mint a tb-járulék módosítás visszavonásának bejelentésével, mutatnak rá elemzők. A nem megfelelően előkészített, a szociális partnerek mellőzésével meghozott, rosszul kommunikált  döntés, amelynek hatásosságát több tanulmány is megkérdőjelezte,  valóságos szociális robbanással fenyegetett. 

Felmerült a kormányválság réme is, miután a jobboldali politikát folytató szociáldemokrata pártból (PSD) és a kisebb populista CDS-ből (Centro Democratico Social) álló kormánykoalíción belül sem volt e kérdésben egyetértés.  Paulo Portas, a CDS elnöke, egyben külügyminiszter nyilvánosan ellenezte az intézkedést, kijelentve ugyanakkor,  hogy „hazafiasságból” nem kíván kormányválságot provokálni. Azt viszont, hogy a leginkább népszerűtlen intézkedést koalíciós partnere az ő nyakába akarja varrni,  a PSD vette rossz néven.  Az ellentéteket egyelőre elsimították, de az, hogy szükség volt egy külön „koalíciós koordinációs tanács” létrehozására, jelzi, nem lesz problémamentes a további együttműködés.

Véget ért egy korszak – állítja többek között José Pacheco Pereira, a PSD egyik neves személyisége, amikor meglehetős konszenzus uralkodott arról, hogy mindenkinek erőfeszítéseket kell hoznia az ország „kisegítésére” a válságból. „A kormány elherdálta ezt, amikor összetévesztette a jövedelemvesztést a jogok elvesztésével, a juttatások elvesztését a társadalmi egyenlőtlenség növekedésével, és egy teljesen igazságtalan döntéssel mindenkit maga ellen fordított”.

A kormány hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a szociális partnerekkel arról, milyen módon oldja meg a vállalatok tb-terheinek enyhítését (a munkahelyteremtést ösztönző intézkedésre a pénzügyi támogatás ellenében tett ígérete kötelezi), úgy, hogy változatlanul hagyja a munkavállalók jelenlegi 11 százalékos tb-járulékát.  A szakszervezetek többek között a vagyonok, a pénzügyi tranzakció, az osztalék megadóztatását javasolják. Ahhoz azonban, hogy a jelenlegi 6,6 százalékos hiányt két év alatt 2,5 százalékra tudja leszorítani, a kormánynak még további súlyos megszorító intézkedésekre lesz szüksége.  Vagyis tb-járulék helyett adó vagy más formában, a portugálok jövedelemelvonása tovább folytatódik, ahogy erre válaszként várhatóan az utca nyomása is.

People protest against austerity in front of the presidential palace of Belem in Lisbon September 21, 2012. Portugal's Prime Minister Pedro Passos Coelho promised on Friday to listen to the nation, suggesting he could soften planned tax hikes which h
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.