Véget érhet a lengyel-lengyel háború

Áradnak a megkönnyebbült hangú gratulációk Varsóba. Bronislaw Komorowskit, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjét nyilvánította az elnökválasztás győztesének a lengyel országos választási bizottság.

A szavazatok összeszámlálása megerősítte a tegnap esti előzetes eredményeket. Győzött a jobbközép Polgári Platform (PO) jelöltje Bronislaw Komorowski. A szavazásra jogosultak 55,2 százaléka voksolt a vasárnapi második fordulóban. 53,01 százalékuk Komorowskit, 46,99 százalékuk Jaroslaw Kaczynskit választotta. Őt a jobboldali, konzervatív-nacionalista Jog és Igazságosság párt (PiS) jelölte.

A szavazatok megoszlása jellegzetes. Nyugat-Lengyelország, a nagyvárosok és a felsőfokú végzettségűek Komorowskit akarták. A falvakban élőknek viszont 59,8 százaléka Kaczynskit, a PiS elnökét kívánta Lengyelország élére. A megfigyelők megállapítják Jaroslaw Kaczynski érdekesebb szónok és mellette állt a részvét, hiszen elveszítette ikerfivérét Lech Kaczynski elnököt az áprilisi 10-i szmolenszki légi katasztrófában.

A választás különösebb incidens nélkül zajlott. Voltak persze különös esetek. A Lublin közeli Krasniki Szent Lélek templomában prédikáló Jerzy Gardo lelkész például kijelentette: a Mária Rádió iránymutatása alapján bizonyos, hogy Kaczynski a megfelelő elnök az országnak. Komorowskit a Sátánhoz hasonlította.

Ezért is mondhatta egy lublini liberális képviselő a Gazeta Wyborczanak, hogy vasárnap a „plébánosok Lengyelországa veszített.” E lap nagy tekintélyű főszerkesztője viszont azt írta, mindent meg kell tenni, hogy Kaczynski hívei is jól érezzék magukat Lengyelországban. Adam Michnik kijelentette: győzött az Európa iránt elkötelezett demokratikus középjobb, és veszített a tekintélyelvű jobboldal, amelyet a szélsőséges nacionalisták és a klerikális erők támogattak. A PiS elnöke eredményét nem mondta vereségnek, s a következő – immár győztes – megméretésre való készülésre szólított fel.

Az itáliai Corriera della Sera azt írta, hogy az eredmény nyomán a megkönnyebbülés sóhaja hullámzott végig Európa kormányhivatalain. Egy másik olasz lap szerint pedig véget érhet a lengyel-lengyel háború. A brüsszeli Le Soir értékelése szerint a választás után politikailag normális, a gazdasági növekedés miatt megalapozottan magabiztos Lengyelország veheti át 2011-ben az EU elnökséget.

A megválasztott jelölt feltehetően csak augusztusban teheti le az esküt, akkor költözhet be az elnöki palotába. Ennyi ideig tarthat a fellebbezési eljárás a bíróságokon. Sajátos, hogy a megválasztott elnök egyben az ideiglenes államfő is. A lengyel grófi családból származó Komorowskiról már kimutatták, hogy szegről-végről rokona a legtöbb európai uralkodói dinasztiának.

Kaczinsky feltette kezeit.  Komorowski győzött.
Jaroslaw Kaczynski (L), presidential candidate of Poland's right-wing Law and Justice party (PiS) acknowledges applause following the Polish presidential elections in Warsaw July 4, 2010. Bronislaw Komorowski, the candidate of Poland's ruling pro-business Civic Platform (PO), won Sunday's presidential election run-off, exit polls showed, in an outcome that will be applauded by investors. REUTERS/Wolfgang Rattay (POLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.