„Pisilünk a ti Magyarországotokra”

Felháborodott reakciókat váltott ki Elisabeta Lipa román sport- és ifjúsági miniszter átirata, amelyben kéri a sportszövetségeket, hogy a jövőben tekintsenek el a himnusz éneklésétől a bajnoki vagy kupameccsek előtt. A körlevél konkrétumokat nem említ, de összefüggésbe hozható egy január 5-ei sepsiszentgyörgyi, magyar vonatkozású incidenssel.

Akkor, a kosárlabda.mérkőzés elején, a román himnusz után a vendég Kolozsvári U melegíteni kezdett, miközben a Sepsi SIC szurkolói a székely himnuszt énekelték. A kolozsváriak „tiszteletlensége” annyira felháborította a mintegy 1500 székely nézőt, hogy ezt követően a mérkőzés végéig pfújolták és az U szakvezetője szerint trágár szavakkal illették a vendégcsapatot. A kosárlabda-bajnokság következő fordulójában a bukaresti Rapid szurkolói megtorolták a kolozsváriakon esett sérelmet, és a román himnusz eléneklése után durva magyarellenes üzeneteket skandáltak, többek közt azt, hogy „Pisilünk a ti Magyarországotokra".

Ekkor látta elérkezettnek az időt a román sportminiszter, hogy lezárja a „himnuszversenyt”. A valamennyi sportszövetséghez intézett körlevelében Elisabeta Lipa emlékeztet, hogy a hatályos jogszabályok szerint az ország himnuszának csak a nemzetközi találkozók előtt kell felhangoznia, más országok himnuszának pedig csakis hivatalos nemzetközi események alkalmával, a kihágások pedig a törvény szerint 2500 és 5000 lejes (175-300 ezer forint) bírsággal büntethetők.

Az átirat felháborodott reakciókat váltott ki. Radu Zlati liberális képviselő „elképesztőnek” nevezte – az egyébként ötszörös olimpiai bajnok evezős – Lipa körlevelét. Meglátása szerint, ha a miniszter úgy akarja elejét venni az incidenseknek, hogy betiltja a román himnusz éneklését a találkozók előtt, rosszul számít: mindössze annyi történik, hogy ezentúl a meccseken felhangzó egyetlen himnusz a székely himnusz lesz. A képviselő egyúttal felhívta a miniszter figyelmét: a nemzetközi vonatkozású eseményeken kötelező a román himnusz éneklése, viszont a belföldi bajnoki mérkőzéseken sem tilos, vagyis a tárca jogásza rosszul értelmezi a vonatkozó törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.