Véget érhet a szocialisták évtizedes uralma Andalúziában

Megkezdődtek a tartományi választások Andalúziában vasárnap reggel, amelynek tétje, hogy leváltják-e a Spanyolország legnépesebb tartományát 33 éve kormányzó szocialista pártot (PSOE).

A mintegy 6,5 millió választásra jogosult este nyolc óráig adhatja le szavazatát, hogy megválassza a helyi parlament tagjait.

Az andalúziai voksolást tekintik az idei választási év "nyitányának" Spanyolországban, ahol május 24-én egyszerre 13 tartományban rendeznek helyhatósági, év végén pedig parlamenti választásokat. Épp ezért már a 15 napos választási kampányt is rendkívüli figyelem kísérte a dél-európai országban.

Elemzők szerint az már jól látható, hogy véget ért a szocialisták (PSOE) és a jelenleg hatalmon lévő, konzervatív Néppárt (PP) uralta kétpárti politika, nemcsak ebben a tartományban, hanem országos szinten is.

Az egyik nagy kérdés, hogy milyen arányban alakulnak át a politikai erőviszonyok Spanyolországban, és a várakozások szerint az andalúziai választás erre is választ adhat.

A közvélemény-kutatások szocialista győzelmet jósolnak, amely azonban nem lesz elég az abszolút többség megszerzéséhez az andalúziai parlamentben.

A felmérések szerint az újonnan alakult radikális baloldali Podemos, és az országos politikában szintén újonc, magát középpártként definiáló katalán Ciudadanos is bejuthat a törvényhozásba, ráadásul nem is kevés képviselővel. A két új párt szerepe így felértékelődhet, ők lehetnek a mérleg nyelve egy esetleges koalíció megalakulásánál.

A szavazás előzetes eredményeit este 10 óra körül teszik közzé, a végeredményre azonban még várni kell, amíg a jövő héten beérkeznek a külföldön leadott voksok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.