Vége lett, mielőtt elkezdődött volna az EU-s alkudozás

Kicsit, de kedvezőbb Magyarország számára a Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke által a tagállamok vezetőinek csütörtök éjjel bemutatott EU-s hétéves költségvetési tervezet a legutóbbi változathoz képest. Ez ugyanakkor csak kiindulópont: az éjjel a delegációk átszámolják, kinek mi jó, és déltől – amikor az uniós kormány- és államfők újra összeülnek – kezdődik az alkudozás. Ezzel eldördült csütörtökön a startpisztoly a 2014–20 közötti időszak költségvetéséről szóló EU-csúcson.

Herman Van Rompuy, volt belga kormányfő, dörzsölt flamand politikus egész csütörtökön egyesével tárgyalt az uniós kormány- és államfőkkel. Ezek után új javaslatot tett le az asztalra, majd szélnek eresztette a vezetőket. Az új javaslat a főösszeghez nem nyúl, az marad 972 milliárd eurón: kérdés, elég lesz-e ez David Cameron brit kormányfőnek, aki további vágásért harcol. (Ez a főösszeg egyébként alacsonyabb, mint a jelenlegi büdzsé teljes kerete.)

Emelkedett a kohéziós főösszeg, méghozzá 10,6 milliárd euróval, az agrártámogatások pedig majdnem 8 milliárddal növekedtek a tervezetben. A legnagyobb vágást cserébe a „versenyképesség, növekedés és munkahelyteremtés” című fejezet szenvedte el, elsősorban az európai méretű infrastrukturális projektek „szenvedtek vereséget”, az egész fejezet 13 milliárddal lett kevesebb. Tulajdonképpen a magyar diplomácia is ebben a fejezetek közötti átrendeződésben reménykedett. Csökkentették a külpolitikára, segélyezésre szánt összeget 5 milliárddal, és 1,6 milliárddal kevesebbet szánnak a tervezet szerint a határvédelemre, bevándorlásra, igazságügyi feladatokra. Az eurokratákra, azaz a brüsszeli bürokráciára költendő pénz nem változik, de a hivatalnokoknak többet kell majd dolgozniuk. Cameron itt is mindenképpen vágást szeretne látni.

A lapunk által látott tervezetben a kohéziós támogatásokhoz való hozzáférést biztosító önrész aránya csak a gazdagabb régiók esetében változik, ez szintén jó jel Magyarország számára. A magyar tisztségviselők attól tartottak, hogy a nagyobb önrész miatt kevesebb pénzhez jutunk hozzá, és megterheli a költségvetést is. Úgy tudjuk, a támogatási plafont, a folyósított felzárkóztatási források összegét a korábbi tervezetekhez képest alacsonyabban, a tagállamok GDP-jéhez képest 2,35 százalékban szabta meg az új tervezet, de egy könnyítés következtében ránk 2,585 százalék vonatkozik. Ez javíthat valamennyire azon az eddig vélt arányon, hogy az előző költségvetési kerethez képest 30 százalékkal csökkent volna a számunkra elérhető kohéziós forrás.

A brit visszatérítés összege még mindenképp vitát vált majd ki – Francois Hollande francia elnök jelezte, a brit visszatérítésbe ő nem hajlandó többet beleadni, és nem szeretne más gazdag országok által követelt visszatérítésbe sem beleadni.

A meccs péntek délben folytatódik. Mindeközben a hangulat továbbra sem túl optimista: a távozó Angela Merkel német kancellár azt mondta, nem biztos, hogy most a héten sikerül kompromisszumot elérni.

Készülődés a tavaly novemberi EU-csúcs családi fotója előtt. Nagy viták, kis titkok
European Union leaders pose for a family photo during an European Union leaders summit in Brussels November 23, 2012. (1st Row L-R) European Council President Herman Van Rompuy, Lithuania's President Dalia Grybauskaite and France's President Francois Hollande. (2nd Row L-R) Slovenia's Prime Minister Janez Jansa, Portugal's Prime Minister Pedro Passos Coelho, Germany's Chancellor Angela Merkel and Finland's Prime Minister Jyrki Katainen. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.