Vége Hodorkovszkij éhségsztrájkjának

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt főrészvényese beszüntette kedden meghirdetett éhségsztrájkját – jelentette be Oroszország egykor leggazdagabb embere a bíróságon szerdán.

A nyolcéves börtönbüntetését töltő Hodorkovszkij az ellen akart tiltakozni, hogy a napokban újabb három hónappal meghosszabbították vizsgálati fogságát. A legfőbb ügyésznek írt nyílt levelében rámutatott, hogy a jogszabályok Dmitrij Medvegyev elnök által kezdeményezett minapi módosítása értelmében gazdasági bűncselekmények esetén nem alkalmazható vizsgálati fogság, s azt írta, hogy ha az elnök szerint a törvényeket bárki saját belátása szerint alkalmazhatja, maga is megbékül helyzetével. Medvegyev szóvivője kedd este közölte, hogy az elnök tud a levélről, s Hodorkovszkij szerdán bejelentette, hogy célját elérte, ezért beszünteti az akciót. Elmondta, hogy kellemesen meglepte a civil társadalom támogatásának hatékonysága, valamint az államfő és a legfelső bíróság elnöke által tanúsított tájékoztatási nyíltság. Hodorkovszkij ügyvédei a vizsgálati fogság meghosszabbításával kapcsolatban indítványozták kedden, hogy Viktor Danyilkin  vezető bíró adja át az ügyet másnak, de a bíró szerdán ezt az indítványt elutasította. Az ügyvédek ugyancsak indítványozták German Grefnek, az állami Szberbank elnökének tanúként való megidézését, s a bíró szerdán bejelentette, hogy Grefet megidézik.

Hodorkovszkij védelme emellett többek között Vlagyimir Putyin miniszterelnök, Igor Szecsin első kormányfő-helyettes és  Alekszej Kudrin pénzügyminiszter tanúként való megidézését is indítványozni szándékozik. Hodorkovszkijt és Lebegyevet 2005-ben ítélték 8 év büntetőtáborra egyebek közt adócsalás és pénzmosás vádjával, de 2008 telén újabb eljárást indítottak ellenük, és tavaly februárban vizsgálati fogságba helyezték őket, ami az enyhébb büntetőtábor helyett gyakorlatilag szigorított börtönt jelent. Márciusban kezdődött meg második perük, amelyben egyebek  közt azzal vádolják őket, hogy a 1998-2004 közötti időszakban összesen 896,1 milliárd rubel értékű pénzt, illetve kőolajat loptak, továbbá 487,4 milliárd rubelt és 7,5 milliárd dollárt mostak tisztára, s elítélésük esetén újabb hosszú szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.
    A perben az ügyészség számtalan tanút vonultatott fel, Hodorkovszkij viszont napokon át igyekezett - a kívülálló számára meggyőzően - érthetővé tenni, hogy kőolajat nem lehet csak úgy ellopni, és nyoma van, hogy a Yukos cégeinél kitermelt mennyiség az állami vezetékekbe folyt.
    Hodorkovszkij nem először kezdett éhségsztrájkba, de ez az akció bizonyult a legrövidebbnek. Először 2005-ben két napig nem evett, tiltakozásul az ellen, hogy volt üzlettársát, Platon Lebegyevet büntetőcellába helyzeték. Egy évvel később az ellen tiltakozott négy napig, hogy őt magát magánzárkába helyezték, 2006-ban pedig két hétig éhezett az ellen tiltakozva, hogy a Yukos szintén vizsgálati fogságban tartott, halálos beteg volt alelnöke, Vaszilij Alekszanjan nem részesült megfelelő orvosi kezelésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.