Vége az éjszakai razziáknak

Legalábbis kikerülnek az amerikai irányítás alól: az Egyesült Államok és Afganisztán között született megállapodás szerint a jövőben az amerikaiak csak támogatják a közép-ázsiai országban közutálatnak örvendő bevetéseket.

Helyi parancsnokok és többségükben helyi katonákból álló egységek tartják ezután a hírhedt éjszakai razziákat Afganisztánban – derül ki abból a megállapodásból, amelyet Kabul és Washington képviselői ma írnak alá a a közép-ázsiai országban közutálatnak örvendő bevetésekről. A BBC értesülése szerint alapvetően szerepcseréről van szó: amíg az éjszakai razziákat eddig az amerikai erők irányították és az afgán különleges egységek csak támogatták, most fordítanak ezen a helyzeten, és az amerikai katonák dolgoznak majd afgán irányítás alatt.

Kabul szinte teljes ellenőrzés követel az akciók felett: a szerződés hivatalos engedélyhez köti az amerikai erők jelenlétét egy-egy bevetés során, afgán bírók felügyelete alá rendeli őket, és rájuk bízza azt is, hogy eldöntsék, lehet-e fogságban tartani a letartóztatott személyeket. Az aláírás előtti utolsó egyetetések a letartóztatottak kihallgatásának körülményeiről folynak – írja a brit közszolgálati médium honlapja.

Afganisztánban sem a politika, sem a közvélemény nem volt elragadtatva az éjszakai razziáktól, amelyek a hétköznapi emberek számára nem sokat jelentenek azon túl, hogy külföldi katonák álmukból felzavarják és zakatják őket. Hamid Karzai elnök és kormánya hosszú idő óta szeretné saját kézben tudni ezeket a bevetéseket, abban, hogy az Egyesült Államok most engedett, imázsjavító szándék is tetten érhető a bagrami támaszponton történt Korán-égetések és az amerikai törzsőrmester, Robert Bales 16 halálos áldozattal járó márciusi ámokfutása után.

A NATO afganisztáni missziója, az ISAF erői 2014-ben vonulnak ki Afganisztánból.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.