Vége az Air France-sztrájknak, megszavazták a pilóták nyugdíjkorhatárát

Az Air France-KLM légitársaság francia pilótáinak négynapos sztrájkja ellenére a parlament felső háza, a szenátus keddre virradóra elfogadta a pilóták nyugdíjkorhatárának 60-ról 65 évre történő emeléséről szóló törvénymódosítást.

Az előrejelzéseknek megfelelően a péntek óta a járatok közel felének törlését eredményező pilótasztrájk hétfőn éjjel véget ért, azóta valamennyi Air France-járat - több-kevesebb késéssel - közlekedik. A szenátus pedig néhány órával később a jövő évi társadalombiztosítási törvénytervezet részeként megszavazta azt a cikkelyt, amelyet november 1-én már elfogadott a nemzetgyűlés, és amellyel 2010. január 1-től a légi irányításban dolgozók jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatára 65 évre emelkedik.

A pilóták nem érték el sztrájkjukkal, hogy a módosítás kikerüljön a törvény szövegéből, de a kormány szombaton jelentősen módosította a tervezetet, s a szenátusi többség ezeket a változtatásokat hagyta jóvá.

A pilóták legjelentősebb szakszervezete, az SNPL szerint a törvénytervezet az utasok biztonságát veszélyezteti és kihat a fiatal pilóták foglalkoztatottságára is.

Péntek este a kormány egy olyan módosításra tett javaslatot, amely szerint a hivatalos nyugdíjkorhatár továbbra is a 60 év marad, de a 65 éves korban történő nyugdíjazás ezentúl leehtővé válik,   önkéntes alapon annak, aki szeretné. A szakszervezeti tagok 65 százaléka ezt azonban visszautasította és a szöveg teljes visszavonását követelte továbbra is. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy fokozatosan készíti elő a nyugdíjkorhatár általános megemelését Franciaországban.

A szenátus a légi utaskísérők nyugdíjkorhatárának 55-ről 65 évre történő emeléséről szóló tervezetet is elfogadta, amelyet szintén az önkéntesség elve alapján a hétvégén módosított a kormány. Az utaskísérők szakszervezetei december 5-től december 9-ig hirdettek sztrájkot, a felhívás továbbra is érvényben van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.