Vége a szlovén-horvát határvitának

Szlovénia nem akadályozza tovább Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait, mert a két országnak sikerült megállapodásra jutni a határvita kérdésében - jelentette be a szlovén kormányfő pénteken.

A szlovén kormány azonnal javaslatot tesz az illetékes parlamenti bizottságoknak arra, hogy Szlovénia vonja vissza a horvát csatlakozási folyamatra vonatkozó kifogásait - mondta Borut Pahor szlovén kormányfő, miután Ljubljanában megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Jadranka Kosorral.

Borut Pahor szlovén kormányfő megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Jadranka Kosorral
Slovenia's Prime Minister Borut Pahor (R) speaks with his Croatian counterpart Jadranka Kosor at the beginning of her visit in Slovenia in Ljubljana September 11, 2009. Slovenia said on Friday it was ready to lift its veto on Croatia's European Union accession talks after the two prime ministers agreed on how to resolve a long-standing border dispute. REUTERS/Bor Slana (SLOVENIA POLITIC POLITICS)

A horvát miniszterelnök bejelentette: máris jelezte az EU soros svéd elnökségének, hogy a csatlakozási tárgyalások során Zágráb nem nyújt be több olyan dokumentumot, amely a két ország közötti vitatott határszakaszra vonatkozó horvát álláspontot tükrözi, vagy annak érvényességéből indul ki.

A két kormányfő közölte, hogy a vitatott határszakaszról folytatják a tárgyalásokat nemzetközi közvetítéssel, az Európai Bizottság év eleji javaslatának megfelelően. Részleteket azonban egyelőre nem árultak el.

A Pirani-öböl hovatartozása feletti vita miatt az öt éve EU-tag Szlovénia tavaly december óta akadályozta több fejezet megnyitását és lezárását Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain.   A Szlovénia és Horvátország között 18 éve húzódó vita alapját az adta, hogy Szlovénia szabadon használható tengeri kijárathoz akar jutni, ezért teljes egészében magának szeretné az öblöt, a horvátok viszont annak felezővonalánál húznák meg a határ vonalát, s ebben az esetben Horvátország és Olaszország felségvizei összeérnének, elzárva a szabad kijárást Szlovénia elől.

A vita rendezése látványosan felgyorsult Ivo Sanader horvát kormányfő júliusi távozása óta. Utódja, Jadranka Kosor már az első, július végén megrendezett kormányfői találkozóján eredményt ért el azzal, amikor megegyeztek róla, hogy még az év vége előtt lezárják a határvitát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.