Vége a csecsen belharcnak

A szakadárok beszüntetik a csecsen rendőrség elleni akciókat augusztus elsejétől a Kommerszant című orosz lap hétfői jelentése szerint.

A Kommerszant úgy tudja, hogy erről Icskeria köztársaság - a szakadár csecsen állam - vezetői állapodtak meg a békés párbeszéd erősítésének jegyében, miután Ahmed Zakajev, Icskeria miniszterelnöke és Dukvaha Abdurahmanov a csecsenföldi törvényhozás alsóházának elnöke Oslóban folytatott tárgyalásokat a múlt héten. A lap értesülései szerint hamarosan - tíz napon belül - Londonban folytatják eszmecseréjüket.

Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök még július elején jelentette be, hogy tárgyal Zakajev hazatéréséről a csecsenföldi helyzet stabilitása érdekében.

Zakajev a Kommerszantnak adott interjújában beszámolt arról, hogy az oslói titkos tárgyalások után Berlinben tájékoztatta a szakadár csecsen vezetést - a kormányt és a törvényhozókat - az egyezkedésekről, s támogatást kapott e tárgyalások folytatásához. A berlini tanácskozás résztvevői döntöttek a támadások beszüntetéséről, kivéve az önvédelmi fegyverhasználatot. Hazatérése egyelőre nem került napirendre a csecsen-csecsen megbeszéléseken - mondta Zakajev az orosz napilapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.