Vége lehet a forradalomnak Venezuelában

Elsöprő győzelmet aratott a jobboldali ellenzék Venezuelában, ahol 17 éve kezdődött meg a „21. század szocializmusát" kivívni kívánó „bolivari forradalom".

Hugo Chavez az olajban gazdag ország olajbevételeiből széles körű jóléti rendszert épített ki és ez garantálta számára a hatalmas szegény tömegek szimpátiáját, miközben rendszere autoriter vonásokat öltött.

Chavez két évvel ezelőtti halála és az olajárak esése azonban megfordította a közhangulatot. Súlyos áruhiánnyal, hatalmas mértékű inflációval és az elszabaduló szervezett bűnözéssel küzd az ország, amelynek szavazópolgárai a változás mellett döntöttek a vasárnapi parlamenti választáson.

A demokratikus ellenzék támogatói ünnepelnek az utcán
A demokratikus ellenzék támogatói ünnepelnek az utcán
Nacho Doce / Reuters

Chavez utóda, Nicolas Maduro ellenzéke a szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint a kétharmados többséget is megszerezheti, így módja nyílhat a közjogi intézményrendszer átalakítására is, a hatalmi ágak újbóli elválasztására, egyensúlyuk helyreállítására.

Maduro elnök elismerte a vereséget, de szerinte a harc csak most kezdődik
Maduro elnök elismerte a vereséget, de szerinte a harc csak most kezdődik
Reuters

Maduro elnök azt nyilatkozta, hogy a vereséget mozgalmának el kell ismernie és tudomásul kell vennie, bár csak csatát vesztettek, nem háborút. Ez legalább valamelyest megnyugtatónak hangzik azután, hogy Maduro a választások előtt azt hangsúlyozta: bármi áron megtartják és továbbfejlesztik a forradalom vívmányait. Sokan tartottak és tartanak a politikai erőszak lehetőségétől, az ellenzék egyik vezetője jelenleg is börtönben ül, a kampányban egy ellenzéki politikust is meggyilkoltak, bár nem bizonyos, hogy valóban politikai gyilkosság történt.

A rendszer a gazdasági nehézségeket megpróbálta az Egyesült Államok ármányának, külföldi összeesküvésnek tulajdonítani és azzal fenyegetett, hogy a győztes ellenzék lebonthatja a chavizmus idején kiépített szociális ellátórendszert, ez sokak valódi félelme.

Lilian Tintori, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez felesége nyilatkozik a győzelem után
Lilian Tintori, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez felesége nyilatkozik a győzelem után
Christian Veron / Reuters

Az argentin elnökválasztáson nemrég szintén a jobboldali ellenzék győzött, ha csak kis különbséggel is. Kérdés, hogy az elmúlt évtizedben sikeres baloldal visszaszorulásának kezdetét jelzi-e ez a két eredmény, ha hozzájuk vesszük a brazil baloldal válságát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.