Vége a sziléziai bányászok sztrájkjának

Felfüggesztették sztrájkjukat a tizenhét napja tiltakozó sziléziai bányászok, miután péntek éjjel megállapodást írtak alá munkaadójuk, a sziléziai Jastrzebi Széntársaság vezetésével (JSW SA). Bronislaw Komorowski lengyel elnök eközben a sziléziai térséget támogató programot jelentett be.
A JSW öt bányájában mintegy öt és fél ezer ember folytatott ülősztrájkot, 19 ember éhségsztrájkot tartott, néhány napja teljesen megállt a kitermelés.

A megállapodást több mint tízórás tárgyalás után írták alá, a tárgyalásokon a kormány megbízásából Longin Komolowski közvetített, aki a rendszerváltás idején a Szolidaritás tagja, a 90-es évek végén pedig - Jerzy Buzek kormányában - munkaügyi miniszter volt.

Az aláírt megegyezés értelmében a bányászok béreit a 2014-es szinten fagyasztják be, és elmarad a munkavállalói kedvezmények egy része. A sztrájk okozta veszteséget szombatonként dolgozzák le. A kompromisszum alapján a JSW évi 200-300 millió zloty (mintegy 47,9-71,8 millió euró) költségcsökkentést ér el, az eredetileg tervezett 500 millió zlotyval (119,7 millió euróval) szemben. A JSW közlése szerint a sztrájk naponta napi 27 millió zloty (6,4 millió euró) veszteséget okozott.

A sztrájkolók fő követelése a JSW SA elnökének, Jaroslaw Zagorowskinak a lemondása volt, valamint az általa tervezett költségcsökkentési terv visszavonása. Zagorowski péntek délután bejelentette, hogy már hétfőn hajlandó távozni posztjáról, amennyiben a sztrájkolókat képviselő bányászszakszervezettel sikerül megállapodást kötni, a bányászok hatnapos munkahétbe egyeznek bele, és hétfőn visszatérnek munkahelyükre. Zagorowski mindazonáltal kilátásba helyezte, hogy a társaság a sztrájk befejezése esetén is kártérítést fog követelni a szakszervezettől.

A megállapodás aláírása után a sztrájkbizottság képviselője bejelentette a munkabeszüntetés felfüggesztését, a tiltakozó akció végleges befejezését azonban Zagorowski tényleges lemondásához kötötte.

Péntek délután a sziléziai Katowicébe látogató Bronislaw Komorowski elnök is találkozott a bányászszakszervezet képviselőivel, és kilátásba helyezte, hogy a kormány márciusban a sziléziai térséget támogató programot mutat be.

Andrzej Duda, a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje pedig pénteken egyenesen Jastrzebiébe látogatott, ahol a bányászat hosszú távú elhanyagolásával vádolta meg a lengyel kormányt. Duda arra is kitért, hogy a JSW székhelye előtt tüntető bányászok ellen a rendőrség gumilövedéket alkalmazott. Ezzel kapcsolatban felidézte a rendszerváltás előtti - emberáldozatokat is követelő - sziléziai bányásztiltakozásokat.

A 26 ezer embert foglalkoztató JSW SA az Európai Unió egyik legnagyobb kokszgyártó társasága, a JSW csoport része.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.